Wegens doping geschorste Hinke Schokker heeft atletiek losgelaten

De wegens doping geschorste Hinke Schokker uit Eastermar is geen atlete meer. ,,Als ik loop, denk ik steeds aan ‘de zaak.’’’

Hinke Schokker op weg naar haar zege op de 100 kilometer in Winschoten.

Hinke Schokker op weg naar haar zege op de 100 kilometer in Winschoten. Foto Harry Tielman

De wegens overtreding van de dopingregels geschorste Hinke Schokker zegt geen atlete meer te zijn. ,,Voor mijn gevoel ben ik als sporter gestopt. Ik train ook niet meer en doe nog maar een beetje aan hardlopen voor de conditie. Maar niet veel, want als ik dan bezig ben, speelt steeds de dopingzaak door mijn hoofd. Dat is geen pretje. Ik heb de atletiek losgelaten.’’

De 35-jarige beleefde als langeafstandsloper tijdens de RUN in Winschoten vorig jaar september een hoogtepunt, dat niet veel later in een dieptepunt veranderde. Schokker ging tijdens het ultraloopevenement op de 100 kilometer in een nationaal record als glorieuze winnares over de finish. Maar groot was de deceptie toen ze positief werd bevonden op dopinggebruik, waardoor ze haar titel en medaille moest inleveren en haar recordtijd uit de boeken werd geschrapt. In Schokkers bloed werd een minieme hoeveelheid gevonden van een middel dat ze vanwege ADHD al vele jaren gebruikt.

Gratis Helpen

Dankzij de hulp van twee advocaten, die aanboden om de uit Eastermar afkomstige Schokker gratis te helpen, werd bij het Instituut Sport Rechtspraak (ISR) een verweerschrift ingediend om haar schorsing aan te vechten. ,,De zaak zou in april door het ISR worden behandeld, maar kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. Nu moet dat na half juli, wanneer mijn adcovaat terug is van vakantie, gaan gebeuren. Wij hebben erop aangedrongen dat de zaak in het openbaar wordt behandeld, zodat die door anderen ook kan worden gevolgd.’’

De ex-atlete heeft niet de illusie dat er een streep wordt gezet door de dopingbeschuldiging. ,,Je kunt niet bewijzen dat die stof niet is aangetroffen. Je kunt niet gelijk krijgen, want met doping heb je altijd ongelijk. Maar dat is niet het belangrijkste’’, stelt ze. Daarom zet het ‘team Schokker’ in op het krijgen van toestemming achteraf voor haar gebruik van het aangetroffen ADHD-medicijn, waardoor de straf alsnog van tafel gaat. ,,Over die mogelijke dispensatie achteraf hebben we met het ISR nu correspondentie over en weer’’, zegt ze.

Levenslange schorsing

Schokker vindt het belangrijk dat de straf wordt ingetrokken. ,,Als ik bijvoorbeeld definitief een half jaar word geschorst, is daar op zich mee te leven. Maar als ik dan nog een keer tegen zoiets aanloop door bijvoorbeeld een vervuild voedingssupplement, krijg ik een levenslange schorsing, die voor alle sporten geldt. Dan kan ik ook niet meer mijn hobby, de paardensport, uitoefenen en aan wedstrijden met mijn paarden meedoen. Ik wil mijn hobby kunnen doen zonder dat mij een levenslange schorsing boven het hoofd hangt. Daarom vecht ik deze straf aan’’, zegt de burgemeestersdochter, die bij het ouderlijk huis in Oostermeer haar paarden op stal heeft staan.

De in het UMCG werkzame Schokker hekelt in haar verweerschrift de handelwijze van de Atletiekunie. Volgens haar heeft de sportbond verzuimd om haar duidelijk te maken dat haar medicijngebruik in strijd zou zijn met het dopingreglement. Want was dat wel gebeurd, dan had ze voor het gebruik van haar ADHD-middel dispensatie kunnen aanvragen en het zonder problemen kunnen gebruiken.

Niet meer werkzaam

Het middel tegen de gevolgen van ADHD nam ze vier dagen voordat ze aan de RUN deelnam. Volgens deskundige Douwe de Boer, die haar bijstaat, was de stof tijdens de wedstrijd daarom al lang niet meer werkzaam. En moet daarom, stelt hij, niet meer als doping worden aangemerkt.

Of ze bij een gunstige uitspraak ooit nog aan atletiek gaat doen, sluit Schokker niet helemaal uit. ,,Maar nu staat mijn hoofd er niet naar. Ik heb het ook heel druk op mijn werk’’, zegt zij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport