Lasse Schöne: 'We mogen best wat meer van elkaar eisen bij SC Heerenveen'

Een basisplaats bij zijn club en een terugkeer in de Deense nationale ploeg. Vooralsnog is zijn terugkeer bij SC Heerenveen geworden wat Lasse Schöne ervan hoopte.

Lasse Schöne: ,,Ik moet hier zoveel mogelijk voetballen, goed spelen en hopen dat ik straks naar het EK mag."

Lasse Schöne: ,,Ik moet hier zoveel mogelijk voetballen, goed spelen en hopen dat ik straks naar het EK mag." FOTO ANP

Heerenveen. Aerdenhout. Denemarken. Israël. Wederom naar Denemarken. Oostenrijk. Vervolgens weer terug naar Aerdenhout – waar Lasse Schöne met zijn gezin woont – om in het weekend negentig minuten met SC Heerenveen te voetballen tegen Ajax.

Noem het gerust een moordend reisschema, verpakt in twee weken tijd, maar klagen hoor je Schöne niet. Integendeel: hij is bijzonder opgetogen over zijn recente trip met de nationale ploeg van Denemarken. Schöne heeft het gemist, het ritme van veel wedstrijden spelen, verspreid over verschillende landen in Europa.

Zijspoor

Het was de belangrijkste reden waarom hij halverwege februari koos voor Heerenveen. Maandenlang zat Schöne immers op een zijspoor bij de Italiaanse club Genoa. Bij Heerenveen, de club waar het nota bene allemaal voor hem begon, kon hij weer veel minuten op het veld maken. Zodat hij zijn kansen vergrootte voor dat grote doel: het Europees kampioenschap in de zomer.

Ruim een jaar ontbrak Schöne bij de Deense nationale ploeg. Maar met zijn plek in de selectie zette hij onlangs een grote stap naar het EK, dat over twee maanden begint. ,,Dit was de laatste interlandbreak voor het toernooi”, weet Schöne. ,,Hopelijk heb ik een goede indruk achtergelaten.”

Denemarken schoot flitsend uit de startblokken in de WK-kwalificatie, met overwinningen op Israël (0-2), Moldavië (8-0) en Oostenrijk (0-4). Schöne kwam alleen in het tweede duel in actie, toen bondscoach Kasper Hjulmand vooral zijn reserves aan het werk wilde zien.

Concurrentie

Schöne weet het: de concurrentie op het middenveld van Denemarken is enorm, met onder anderen Pierre-Emile Højbjerg (Tottenhamp Hotspur), Thomas Delaney (Borussia Dortmund) en Christian Eriksen van Internazionale.

De middenvelder van Heerenveen kent dan ook zijn plek in de selectie, waar hij de voorbije jaren altijd een zeer gewaardeerde kracht is geweest. Hjulmand roemde in Deense media de ervaring van de 51-international, zijn passing en het vermogen om aan te voelen wat er in wedstrijden wordt gevraagd. Bovendien, vervolgde Hjulmand, kan Schöne op meerdere posities uit de voeten. Dat spreekt in zijn voordeel.

Maar wat die mooie woorden van de bondscoach zeggen over een plek in de EK-selectie? ,,Ik weet het niet”, zegt Schöne. Realistisch: ,,Stel dat ik erbij zit, dan krijg ik één van de laatste tickets die te vergeven zijn. Ik weet dat de bondscoach de meeste wedstrijden van Heerenveen ziet. Daarom moet ik hier zoveel mogelijk voetballen, goed spelen en hopen dat ik straks naar het EK mag. Dat wil ik heel graag. Maar als het niet lukt, heb ik er in ieder geval alles aan gedaan.”

Toekomst

Vermoedelijk hoeft Schöne in de resterende zes competitiewedstrijden niet te vrezen voor zijn basisplek bij Heerenveen. Hij is onomstreden in de ploeg van Johnny Jansen. ,,Ik leer het team steeds beter kennen. We hebben een heel leuke groep, met veel jonge spelers”, zegt Schöne. ,,We doen weleens partijen waarbij de jongeren tegen de ouderen voetballen. Dan zitten spelers van 23 jaar bij ‘oud’. Dat zegt genoeg.”

,,Er zit dus nog veel rek in, naast de kwaliteiten die we nu al hebben”, vervolgt Schöne. ,,We zijn een paar keer door de ondergrens gezakt, bijvoorbeeld tegen PEC Zwolle en Willem II. Maar tegen Ajax zag iedereen vorig weekend wat we óók op de mat kunnen leggen. Eigenlijk vind ik dat we best iets meer van elkaar mogen eisen. Dan kan het voor ons een mooi einde van het seizoen worden.”

En hoe zijn eigen toekomst eruitziet? Schöne is in de zomer transfervrij, maar kijkt nog niet zo ver vooruit. ,,Er zijn deze maanden veel dingen in mijn leven veranderd. Terug naar Nederland, een nieuwe club, mijn rentree bij het nationale team… Voorlopig richt ik me alleen op de prestaties die ik nu moet leveren. We gaan binnenkort wel over de toekomst nadenken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen