Wat wilde Jillert Anema met schaatsafspraak precies bereiken?

Jillert Anema in Gangneung met zijn pupil Jorrit Bergsma. FOTO ANP

Schaatscoach Jillert Anema uit Bontebok is bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014 over de schreef gegaan. Hij ondernam een poging tot matchfixing, schrijft de Volkskrant donderdag. Wat deed hij precies?

Anema is de schaatscoach van Jorrit Bergsma (Aldeboarn), en was tijdens de Spelen in Sotsji ook de begeleider van de Franse achtervolgingsploeg. De Fransen moesten in de eerste ronde aantreden tegen Nederland, favoriet op dat onderdeel. Alexis Contin, een van de schaatsers, leed aan een schildklieraandoening en was ,,eigenlijk te zwak om te rijden'', schrijft de Volkskrant.

Toch wilden ze starten, om ervoor te zorgen dat de fondsen voor het Franse schaatsen werden behouden. Tijdens een Nederlandse teamvergadering benaderde Anema de bondscoach van de Nederlandse achtervolgingsploeg, Arie Koops. Of de Nederlanders het rustig aan konden doen. Anema stelt dat Koops - die dat zelf ontkent - akkoord ging.

'Die waarschuwing interesseert me helemaal niets'

In een brief van sportkoepel NOC-NSF staat dat Anema wilde dat de Nederlanders achter de Fransen zouden blijven. ,,Als tegenprestatie gaf u de garantie dat mocht er een schaatser van het Nederlandse team ten val komen, de Franse schaatser Contin zich zou laten zakken, zodat de winst van het Nederlandse team veilig gesteld zou zijn'', staat in de brief.

Anema zegt in de Volkskrant de brief te hebben bewaard. ,,Als het fout is, dan is het fout. En als ik niet meer op de Spelen mag komen, dan bij deze, heb ik gezegd. Die waarschuwing interesseert me helemaal niets. Maar ik vind het gewoon niet kunnen. Ik vind dat ik door het slijk ben gehaald.''

Ongelukkige timing

Het nieuws van de poging tot matchfixing komt voor Jorrit Bergsma op een uiterst ongelukkig moment. Later vandaag rijdt hij de 10 kilometer in Gangneung. Bergsma is nog altijd regerend olympisch kampioen op die afstand. Hij neemt het in de vierde rit op tegen Ghiotto.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Winterspelen