Waarom Rafael van der Vaart dit seizoen zo geniet van Joey Veerman

De mooiste uitspraak van het weekend kwam uit de mond van Rafael van der Vaart, die Joey Veerman met Andrea Pirlo vergeleek. Dat vraagt om uitleg bij de oud-international.

Joey Veerman (rechts) tijdens de wedstrijd van SC Heerenveen tegen Vitesse (1-0).

Joey Veerman (rechts) tijdens de wedstrijd van SC Heerenveen tegen Vitesse (1-0). FOTO ANP

Hij voetbalde onder meer bij Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur en is 109-voudig international. Maar bovenal is Rafael van der Vaart immer liefhebber gebleven, genietend van technische voetballers met verrassingen in hun spel.

Een listige steekbal, een onverwachte combinatie, een soepele aanname.

Het verklaart waarom Van der Vaart dit seizoen Joey Veerman graag ziet voetballen. Wat heet: hij noemde de middenvelder afgelopen weekend bij Studio Voetbal nota bene ‘de Pirlo van SC Heerenveen’, verwijzend naar de Italiaanse vedette die alles in zijn carrière won wat er te winnen viel.

,,Ja, ik vond het zelf ook wel een mooie vergelijking”, zegt Van der Vaart lachend, als hem wordt gevraagd naar een toelichting. ,,Ik heb een paar keer tegen Pirlo gespeeld. Eén keer ging dat super goed (EK 2008, red.). Maar er waren ook wedstrijden waarin ik dacht: krijg de klere! Echt waar, élke keer draaide Pirlo goed weg – om vervolgens het spel met links en rechts te verdelen. Het is een ander niveau hoor, dat weet ik ook wel, maar ik zie Joey Veerman nu hetzelfde doen bij Heerenveen.”

,,Die jongen geeft ballen die je niet verwacht”, gaat Van der Vaart verder. ,,Vaak zeggen mensen dan: zó, hij zag de oplossing al voordat hij de bal kreeg. Maar dat klopt niet. Het is namelijk geen kwestie van zien, maar vóélen waar je medespelers staan. Veerman heeft dat gevoel.”

Ballen op de stropdas

Het roept de vraag op: hoe goed is Veerman – en hoe goed kan hij worden? Want hoe makkelijk de Volendammer ook voetbalt, hij vertoont zijn kunsten bij een middenmoter in de eredivisie. ,,Een competitie waar je veel ruimte krijgt”, erkent Van der Vaart. ,,Maar dan nog: ga jij maar eens ballen over veertig meter op de stropdas leggen. Zeker op deze slechte velden. Bovendien zetten ploegen nu vaak een mannetje op Veerman. Tegen Vitesse zag ik hem een tijdje niet. Tot hij opeens wegdraaide en een wereldbal verstuurde. Het is dat Mitchell van Bergen ‘m niet goed meenam, anders was dat een honderd procent kans geworden.”

Weet je wat hij ook mooi vindt aan Veerman, vraagt Van der Vaart. Hij wacht het antwoord niet af. ,,Veerman miste tegen Vitesse een penalty. Nou, ik had vroeger wel een kwartiertje nodig om daarvan te herstellen. Maar Veerman wipte vrijwel meteen daarna de bal, hup, heel rustig over een speler van Vitesse.”

Grappig is dat Veerman de laatste weken uitblinkt als aanvallende middenvelder, terwijl hij zichzelf vooral als controleur ziet. ,,De oude Pirlo-rol. Dat is voor hem het makkelijkste”, zegt Van der Vaart. ,,Maar ja, Veerman is op elke positie bij Heerenveen de beste speler. Dus moet je kijken: wat is de beste combinatie? Met Halilovic heeft Heerenveen nu een controleur die niet alleen ballen afpakt, maar ook goed kan voetballen. Ik vind het logisch dat Veerman nu iets aanvallender speelt, want een trainer wil ook dat zijn spitsen goede ballen krijgen.”

Geen onzin

,,Die trainer van Heerenveen, dat vind ik trouwens ook een leuke man”, schakelt Van der Vaart naar Johnny Jansen. ,,Ik neem mijn werk als analist serieus en kijk dus alles. Heerenveen had een heel slechte voorbereiding, startte goed aan de competitie, kreeg vervolgens een moeilijke periode en nu winnen ze weer. Maar ondertussen blijft het gedrag van de trainer hetzelfde. Vind ik mooi. Geen onzin praten na winst of verlies, maar gewoon vertellen hoe het zit.”

Terug naar Veerman. Het staat nagenoeg vast dat de Volendammer aan zijn laatste maanden bij Heerenveen bezig is. Wat raadt Van der Vaart hem aan? ,,De Nederlandse top”, klinkt het beslist. ,,Neem die middenvelders van Feyenoord. Dat geknoei van die gasten, met hun tikkies breed en terug… Dan denk ik: potver, het is toch wel lekker als je iemand hebt die iets speciaals doet. Maar ook het niveau van Ajax, PSV en AZ kan Veerman makkelijk aan. Vanuit daar kan hij de volgende stap zetten.”

Maar of Veerman ooit de Europese top haalt? Van der Vaart betwijfelt het. ,,Kijk, ik had een beetje geluk met de tijd waarin ik voetbalde”, zegt de oud-international. Van der Vaart doelt op het fysieke aspect, dat het voorbije decennium veel belangrijker is geworden. Klassieke spelmakers maken in de top maken plaats voor atleten die niet alleen goed kunnen voetballen, maar ook elke wedstrijd talloze kilometers en sprints afleggen.

,,Ik heb mijn vraagtekens bij Veermans dynamische vermogen”, bekent Van der Vaart. ,,Laten we hopen dat een Nederlandse topclub hem oppikt. Want ik vind hem echt de leukste speler van de eredivisie. Voetballers zoals Veerman zijn van een uitstervend ras. Daarom hou ik ook van dat soort spelers.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen