Waarom Fedde Pronk vertrekt bij SC Heerenveen

Hij werd aangesteld om de continuïteit van de club te bewaken, maar uiteindelijk was Fedde Pronk slechts iets meer dan een jaar voorzitter van het stichtingsbestuur van SC Heerenveen.

Sfeerbeeld van het Abe Lenstra-stadion tijdens het duel van SC Heerenveen met Willem II. FOTO ANP

Sfeerbeeld van het Abe Lenstra-stadion tijdens het duel van SC Heerenveen met Willem II. FOTO ANP

Pronk stapt op vanwege een groeiend verschil van inzicht over de koers van de club. Met aan de ene kant Pronk zelf en anderzijds de raad van commissarissen en directie. Vooral over de financiële handel en wandel bestaan meningsverschillen.

Pronk, die niet wil reageren, vindt dat de club het operationeel tekort zo snel mogelijk moet terugbrengen. Hij mist naar verluidt een gevoel van urgentie bij de dagelijkse leiding en de toezichthouders.

Het financiële gat van Heerenveen bedraagt nu jaarlijks zo’n 6 miljoen euro en moet elk seizoen worden gecompenseerd met inkomsten uit transfers. De druk op de schouders van technisch manager Gerry Hamstra is hoog, omdat hij er met de anderen binnen het voetbalbedrijf voor moet zorgen dat de club het hoofd boven water houdt.

Hoger tempo

Hamstra moest in de huidige transferperiode wachten met serieus investeren totdat Chidera Ejuke voor ruim 12 miljoen euro aan CSKA Moskou werd verkocht. Een groot deel van dat geld is gereserveerd om het tekort in het huidige boekjaar te dekken, een jaar dat door de coronacrisis met heel veel onzekerheden is omgeven.

In het beleidsplan van de club staat dat het operationeel tekort in drie jaar tijd moet worden teruggebracht naar 2 miljoen euro per jaar. Lukt dat, dan zijn miljoenentransfers een bonus en niet langer de kurk waarop de club voor een belangrijk deel drijft.

Pronk zei eerder al dat Heerenveen niet elk jaar kan rekenen op miljoenen uit transfers. Hij wilde volgens ingewijden een hoger tempo bij het vinden van structurele oplossingen dan directeur Cees Roozemond en de commissarissen. Overigens ligt er al een tijdje een reorganisatieplan.

Bestuursstructuur

Ook over de toekomstige bestuursstructuur bestaat verschil van inzicht tussen Pronk en de overige bestuurslagen. Pronk vertelde vorige maand dat hij toe wilde naar meer inspraak voor de achterban.

Zijn verhaal deed intern veel stof opwaaien. Pronk heeft nu besloten om de weg vrij te maken voor een opvolger, zodat de discussie over de toekomst van de club nu niet meer persoonlijk, maar inhoudelijk kan worden gevoerd.

Pronk legde in de eerdergenoemde publicatie uit dat hij voor de nabije toekomst, over een jaar of twee, een soort van ledenraad voor zich ziet. Het dagelijks bestuur zou in handen moeten komen van meerdere personen. De huidige opzet, met een eenhoofdige directie en een raad van commissarissen, zou in de beleving van Pronk moeten verdwijnen.

Onwerkbare situatie

De overige zes leden van het stichtingsbestuur blijven in functie. Secretaris Rico Jalink zegt dat er voor hen geen reden was om op te stappen. ,,Dat zou voor een aandeelhouder heel ongebruikelijk zijn geweest”, zegt hij. ,,Een eigenaar loopt niet weg. Bovendien: Fedde heeft dit zelf besloten. Hij wil verdere ontwikkelingen niet in de weg staan, zodat wij verder kunnen in de vaart der volkeren.”

Was Pronk niet opgestapt, dan zou er volgens Jalink een onwerkbare situatie zijn ontstaan. ,,De verschillen van inzicht tussen Fedde en directie, rvc en ondernemingsraad waren te groot.”

‘Zonde dat hij weg is’

Jalink betreurt het vertrek van Pronk. ,,Het is zonde dat hij weg is. We werkten binnen het stichtingsbestuur op een uitstekende manier samen. Fedde is een bijzondere man, met een heel uitgesproken mening, maar met het Heerenveen-hart op precies de juiste plaats. Het vertrouwen in hem is ook absoluut niet opgezegd. Laat ik dat duidelijk stellen.”

Volgens Jalink moet bestuurlijke onrust zoals Heerenveen die al zo vaak meemaakte de laatste jaren, koste wat kost worden voorkomen. ,,We moeten nu samen verder, niemand heeft iets aan welles-nietesspelletjes. Aanleiding voor veel reuring is er ook niet, want nogmaals, dit is het persoonlijke besluit van Fedde geweest.”

Jalink sluit niet uit dat Heerenveen in de toekomst een andere organisatiestructuur krijgt. ,,Als dat een manier is om als club te verbeteren, zullen we veranderingen niet in de weg staan. Die discussie wordt eerst intern gevoerd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen