Waar is de passie bij Aris? 'Ik mis mensen die gepassioneerd zijn om me heen'

Apollo Amsterdam, de nog puntloze hekkensluiter van de Dutch Basketball League, moest zaterdag het slachtoffer worden van Aris Leeuwarden. Het werd echter een heel andere wedstrijd: een onmachtig Aris verloor in de slotseconde met 60-63.

Een flink balende Reinder Brandsma, met daarachter Rikkert de Maertelaere, na het verlies tegen Apollo Amsterdam.

Een flink balende Reinder Brandsma, met daarachter Rikkert de Maertelaere, na het verlies tegen Apollo Amsterdam. Foto: Henk Jan Dijks

Het zijn sportief en financieel zware tijden in Leeuwarden, waar normaal gesproken al ieder dubbeltje tien keer omgedraaid wordt. Nu krijgt de club door een weeffout in de NOW-regeling ook nog eens minder compensatie voor de loonkosten dan verwacht. In de referentiemaand, juni 2020, heeft de club niet of nauwelijks personeel in dienst, daardoor loopt de club een flink bedrag mis. De DBL heeft dit probleem samen met de KNVB aangekaart in Den Haag.

Om de financiële malaise even te vergeten was een overwinning, na vier nederlagen op rij, zeer welkom geweest zaterdag, maar het mocht niet zo zijn.

Iedereen hield al rekening met een verlenging toen Apollo na een aanvallende fout van Jean-Victor Mukama met nog 1 seconde op de klok balbezit kreeg op de helft van Aris. De bal kwam aan de zijkant van het veld terecht bij Floris Versteeg, die - met zijn rug nog naar de basket - snel draaide en de bal op hoop van zegen richting de ring gooide. Een buzzer beater : in het eindsignaal viel de bal door het net.

Geen gescheld, geen geschreeuw

In een zee van geluid stortten de Apollospelers zich op Versteeg. Aris bleef verbouwereerd achter. Geen gescheld, geen geschreeuw, geen frustratie: in stilte werden de rekoefeningen na afloop van de wedstrijd gedaan. Het is tekenend, stelde trainer Ferried Naciri. „Ik heb na de wedstrijd twee minuten niks gezegd en het bleef stil. ‘Ik mis iets’, heb ik toen gezegd. Ik mis mensen die gepassioneerd zijn om me heen”, verzucht hij.

Het zijn ook de sleutelwoorden bij Reinder Brandsma uit Damwâld, de enige Fries in Aris-gelederen: passie en energie. „Kinst no echt allinnich nei dysels sjen yn de spegel”, zei hij terneergeslagen. Hijzelf werkte hard, maar met al vier persoonlijke fouten moest hij vrij snel na rust op de bank plaatsnemen.

De wedstrijd leek overigens goed te beginnen voor de Leeuwarders. Afwachtend, dat wel, want na 2,5 minuut spelen stond het nog steeds 0-0. Daarna kwam Aris los en nam een voorsprong van tien punten (18-8).

‘Niet acceptabel’

Hoe anders was het in het tweede en derde kwart. „Dat was gewoon niet acceptabel”, concludeerde Naciri. De Amsterdammers begonnen het tweede kwart met een 0-14 run waardoor de op het oog ruime voorsprong van Aris verdween.

„Nei dat earste kwart giet it nivo sa omleech’’, sprak Brandsma. ,,It enerzjynivo leit te leech, te folle turnovers: ik kin it hiele rijtsje wol opneame. Dan kinst ferdedigje watst wolst, mar ast net skoarst....’’

Vooral op de driepunters liep het de gehele wedstrijd spaak: 6 van de 28 pogingen waren raak. Maar vaak kwam het niet eens tot een poging en strandde de aanval in handen van de tegenstander, er werden überhaupt maar 26 tweepuntspogingen ondernomen, waarvan er 16 raak gingen.

„Als het niet lukt op finesse, dan moet je harder en fysieker spelen”, doceerde Naciri. Maar dat gebeurde niet. „Je denkt wel na, wat kan ik als coach nog doen? Maar zíj moeten harder spelen. Ik wil de schuld niet afschuiven, maar dat is wel zo.”

Aan het begin van het derde kwart maakte Aris het nog bonter: in de eerste 3,5 minuut maakte de ploeg geen enkele score. Toen de Griek Giannis Dimakopoulos zijn tweede vrije worp eindelijk raak gooide, schalde veelbetekenend Finally van CeCe Peniston door het Kalverdijkje.

Onder aanvoering van Mukama (die een double-double scoorde met 17 punten en 15 rebounds) en de van een blessure teruggekeerde Chad Frazier (goed voor 11 punten) leek Aris de wedstrijd in het vierde kwart alsnog naar zich toe te trekken. De ploeg nam zelfs nog even een voorsprong, maar de Amsterdammers trokken de stand weer gelijk en de rest is bekend.

De passie, die mist dus. Maar passie, daar valt niet op te trainen, weet ook Naciri. Dus is het wederom hopen op een keerpunt in de volgende wedstrijd. „As dit gjin wake-upcall is, wit ik it ek net mear”, sprak Brandsma. Naciri toonde zich sceptisch: „Je denkt dat twee weken geleden (verlies tegen Yoast United, red.) een keerpunt was, dat was het ook niet. We gaan het volgende week zien.”

BASKETBAL

Mannen, eredivisie: Aris Leeuwarden-Apollo Amsterdam 60-63 (18-8, 7-23, 15-18, 20-14). Topscorers Aris: Jean-Victor Mukama 17, Sjoerd Koopmans 14, Chad Frazier 11. Topscorers Apollo: Hicham Kherazzi 17, Noam Hasson 12, Dexter Hope en Keyshawn Bottelier 8.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Basketbal
Aris