WK-drama voor gemengde Oranje-ploeg: Bauke Mollema valt uit met pech en Van Vleuten valt

Annemiek van Vleuten ligt op de grond na haar val direct na de start.

Het onderdeel mixed relay op de WK wielrennen in het Australische Wollongong is woensdag voor Nederland uitgedraaid op één groot drama. Nadat Bauke Mollema bij de mannen al vroeg wegviel door een mechanisch defect, kwam Annemiek van Vleuten na de aflossing vrijwel direct ten val.

Ellen van Dijk en Riejanne Markus ging zonder Van Vleuten nog wel op jacht naar een medaille, maar kwamen logischerwijs tekort. Ze deden hun best om de veertig seconden achterstand goed te maken, maar kwamen tekort. Dat was de tijd die Daan Hoole en Mathieu van der Poel verloren, nadat ze door de pech bij Mollema al na drie minuten als duo verder moesten.

Het goud ging naar Zwitserland. Italië greep het zilver. Australië legde beslag op brons. Nederland, dat aanvankelijk nog de zevende tussentijd reed, werd uiteindelijk op 52 seconden vijfde, veertien tellen achter Duitsland.

Van Vleuten ging uit het niets neer na de start. Het was alsof ze door haar versnelling heen trapte. Ze leek na haar val vooral last te hebben van haar knie. Het is nog onduidelijk of ze zaterdag in actie kan komen in de wegwedstrijd voor vrouwen.

De Nederlandse ploeg was op voorhand een van de topfavorieten. Vooral door de aanwezigheid van Van Dijk en Van Vleuten, die in het tijdrijden tot de wereldtop behoren. Van Dijk kroonde zich zaterdag in Wollongong voor de derde keer tot wereldkampioen tegen de klok. Van Vleuten is de regerend olympisch kampioen en was twee keer de beste op een WK tijdrijden.

Hoole en Mollema deden afgelopen weekeinde mee aan de tijdrit bij de mannen, maar stelden met respectievelijk de 23e en 25e plaats teleur. Het is sowieso niet het WK van Mollema. Eerder deze week werd hij tijdens een trainingsrit nog aangevallen door een ekster.

Nieuws

menu