Vrouwen Heerenveen in spanning om coronatest

SC Heerenveen hoort in de loop van vrijdag of het duel tegen FC Twente doorgaat. Foto: Duncan Wijting

Of de vrouwen van SC Heerenveen vrijdagavond tegen FC Twente het eredivisieseizoen kunnen hervatten wordt pas in de loop van morgen duidelijk.

Dan worden de resultaten duidelijk van de coronatest die woensdag bij de selectie werd gedaan. Ook bij Enschedese tegenstander is woensdag de hele ploeg aan een verplichte test onderworpen. Die is noodzakelijk om de eredivisie door te laten gaan. Er staan vrijdagavond drie wedstrijden op het programma. Behalve FC Twente-SC Heerenveen (19.30 uur) zijn dat PEC Zwolle-Ajax en ADO Den Haag-Alkmaar. Zondag wordt de vijfde competitieronde afgesloten met Excelsior-PSV.

Toen het kabinet op 13 oktober de coronamaatregelen aanscherpte en er alleen gesport mocht worden door betaald voetballers en schaatsers, dachten de voetbalvrouwen dat hun eredivisieseizoen ook werd bevroren. Minister van sport Tamara van Ark stak daar een stokje voor omdat ze vond dat vrouwen dezelfde behandeling verdienen als mannen.

Heerenveen-voorzitter Jessica Roosenburg voelde zich daardoor overvallen en vreesde toen even voor financiële rampspoed omdat haar club zelf voor de dure verplichte coronatests dreigde op te draaien.

,,Maar daarin is de voetbalbond ons tegemoetgekomen’’, aldus Roosenburg. ,,Want heel simpel, wij zijn sinds vorig jaar een nieuwe stichting. Een jonge stichting dus, met weinig vet op de botten, die draait op vrijwilligers. Corona helpt ons niet echt. Gelukkig betaalt de KNVB nu de wekelijkse coronatest. Dat scheelt ons behoorlijk.’’

De manneneredivisie wordt de laatste weken overspoeld door coronagevallen. Bij de vrouwen stond de eredivisie stil vanwege interlands en wordt dus vrijdag hervat. Heerenveen resteert voor de winterstop nog vijf duels. Roosenburg: ,,Het wordt een spannende vrijdag. We hebben te maken met kerngezonde vrouwen, maar die hebben vaak ook nog een baan naast hun leven als voetbalster. We zijn dus benieuwd naar de testresultaten. Die bepalen of we kunnen voetballen.’’

Nieuws

menu