Vrouw Gerben Wiersma tijdelijk trainster van turnsters

Turnsters luisteren naar bondscoach Gerben Wiersma na de teamfinale bij de WK in 2015 in Glasgow. Foto: Robin van Lonkhuijsen

Sportstad Heerenveen heeft twee van haar coaches gevraagd voorlopig de olympische turnsters die in de Epke Zonderland-hal trainen onder hun hoede te nemen.

Dat betreft José van der Veen die al jaren bij Sportstad rondloopt en Janneke Wiersma, coach van de Nederlandse juniores en tegelijkertijd teammanager van de olympische turnsters. Zij vervangen bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers.

Janneke Wiersma is de vrouw van Gerben die deze week door de KNGU op een zijspoor werd gezet. De Heerenveense bondscoach kwam onder vuur te liggen nadat oud-turnster Joy Goedkoop op televisie had verteld dat de verhuizing van Almelo naar Heerenveen haar geen goed had gedaan. Ze beweert door Wevers te zijn geslagen en geschopt in de tijd dat ze trainde in Almelo.

Lees ook | Op een rijtje: wat is er aan de hand in de turnwereld?

,,In Heerenveen was het fysieke geweld voorbij, maar ook daar was het onmenselijk’’, zei Goedkoop bij Studio Sport. ,,Er was geen ruimte voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens.’’

De KNGU stopte daarop het olympisch programma van de vrouwen en wil daar pas weer mee doorgaan als het aangekondigde onafhankelijke onderzoek klaar is. De uitkomsten daarvan worden eind december verwacht.

Sportstad Heerenveen wil de topturnsters die in Heerenveen trainen en wonen zo goed mogelijk blijven begeleiden. José van der Veen en Janneke Wiersma doen nu daarom tijdelijk de trainingen tot er een nieuwe oplossing is gevonden.

Lees ook | Analyse: hoe moet het verder met het turnen in Heerenveen?

Nieuws

menu