Vrijheid als reddingsboei; kaatskalender voor de vrouwen is een stuk minder vol gestouwd in de hoop kaatssters bij de sport te houden

Het was al langer vijf voor twaalf, het werd vorig seizoen een minuut voor twaalf en uiteindelijk sloegen de wijzers zelfs voorbij 12 uur. Het vrouwenkaatsen verkeert in zwaar weer. Al jaren roepen kaatssters om veranderingen en eindelijk is er naar ze geluisterd. Oud-topper en KNKB-bestuurder Afke Hijlkema hoopt dat meer vrijheid het vrouwenkaatsen er bovenop krijgt.

Afke Hijlkema belde in november tientallen kaatssters en maakte op basis van die gesprekken een reddingsplan voor het vrouwenkaatsen.

Afke Hijlkema belde in november tientallen kaatssters en maakte op basis van die gesprekken een reddingsplan voor het vrouwenkaatsen. Foto: Niels de Vries

Het wordt elke week puzzelen. Achter het bureau in het kantoor van kaatsbond KNKB slaakt Afke Hijlkema een zucht. Niet voor het eerst en niet voor het eerst deze ochtend. Buiten klinkt het geluid van een bosmaaier. Op het bijna heilige Sjûkelân wordt druk gewerkt om het veld klaar te krijgen voor de hoofdklassepartijen van het weekeinde.