Voorlopig geen paardenkoersen in Wolvega: 'Gezonde sector dreigt onnodig ten onder te gaan'

Sfeerbeeld van het Victoria Park Wolvega. Foto: Bas Huybers - Huybers.com

Zaterdag gingen de geplande paardenkoersen, of zoals ze in Wolvega zeggen ‘selectieproeven’ al niet door. Er is nu ook een streep gezet door de geplande activiteiten van woensdagochtend.

Tot frustratie van het management van Victoria Park vindt Sybrand Buma als voorzitter van de Veiligheids regio Fryslân het onverantwoord dravers en volbloeds hun rondjes te laten rennen in deze coronacrisis.

,,Een eventueel protocol om ‘coronaproof’ drafwedstrijden te houden komt van pas zodra samenkomsten zoals deze weer worden toegestaan’’, aldus Buma in een schriftelijke reactie aan de LC . ,,Volgens de nu geldende regels kan de wedstrijd van woensdag dus ook niet doorgaan.’’ Er stonden voor woensdag vijf koersen gepland.

Toestemming

In Wolvega hadden ze er alles aan gedaan om het evenement zaterdag door te laten gaan. Het Victoria Park had toestemming gekregen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) deze wedstrijden te organiseren omdat de drafsportwereld door de overheid is aangemerkt als agrarische sector.

De koersen vallen om die reden niet onder sportevenementen die in Nederland tot 1 september verboden zijn, om verdere coronaverspreiding tegen te gaan. ,,Goedkeuring van dit protocol, dat in de meeste Europese landen al met succes wordt toegepast, was goed nieuws voor onze sector die al sinds 12 maart op slot zit’’, aldus Ekko Kisjes, lid van de Raad van Advies van het Victoria Park.

Verbazing

Daarom was de verbazing groot toen Buma de selectieproeven vrijdagavond alsnog verbood. Kisjes: ,,In Europa zijn we inmiddels een uitzondering doordat er niet gekoerst mag worden. En helaas geen positieve uitzondering zoals normaal. Op deze manier dreigt een gezonde sector onnodig een langzame dood te sterven.’’

Lees meer | Wanhopig op zoek naar het telefoonnummer van Buma

Nieuws

menu