Voorbeschouwing derde dag OKT: sprintsters in actie, laatste kans voor Jorrit Bergsma

Bergsma ook op 10.000 meter na Kramer ANP

Op de derde dag van het olympisch kwalificatietoernooi komen de mannen van de lange adem in actie. De vrouwen trappen om 17.00 af met de 500 meter. Drie kwartier later begint de 10 kilometer voor de mannen.

Die afstand is de laatste kans voor Jorrit Bergsma om zich te plaatsen voor de Winterspelen in Pyeongchang. De olympisch kampioen op de langste afstand miste dinsdag op de 5 kilometer zijn eerste kans.

,,De 10 kilometer leit my op dit stuit better’’, zei Bergsma. Hij is in aanloop naar het OKT ziek geweest en heeft daardoor een kleine achterstand opgelopen. ,,Ik mis it stikje ekstra’’, zei hij over de 5 kilometer. ,,Mar de 10 kilometer giet yn in leger tempo. Hiel min bin ik ek net.’’

Slechts twee startbewijzen beschikbaar

Nadeel voor Bergsma is dat er slechts twee olympische tickets voor de 10 kilometer zijn. De favorieten daarvoor zijn Sven Kramer en Bob de Vries. Die laatste won dinsdag verrassend de 5 kilometer en is in topvorm. ,,Bob gie yn de trainingen de lêste wiken ek al as in brommer’’, aldus Bergsma. Erik Jan Kooiman en Jouke Hoogeveen liggen ook op de loer. Twaalf man starten vanmiddag in Thialf.

Weg naar Zuid-Korea ligt open voor sprintsters

Voordat de mannen in actie komen, mogen de snelle vrouwen het ijs op. Op de 500 meter ligt de strijd volledig open. De Nederlandse sprinters speelden in het voorseizoen een bijrol in de World Cup.

Op de matrix staat de 500 meter bij de vrouwen daarom helemaal onderaan. Toch is de kans groot dat de eerste drie van vanmiddag mee mogen.

Doordat Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Jorien ter Mors en Antoinette de Jong zich waarschijnlijk voor meerdere afstanden plaatsen, kan het zo zijn dat de vrouwenploeg voor Pyeongchang niet eens het maximale aantal van tien rijdsters haalt.

Ter Mors en Leenstra favorieten

De al op de 1000 meter geplaatste Leenstra is op basis van haar prestaties in de World Cup favoriet voor een ticket. Net als Ter Mors, die de sterkste sprinter van Nederland is.

De strijd om het derde ticket ligt open. Janine Smit is kanshebber, alleen is het de vraag hoe zij is hersteld van de zware val in Salt Lake City. Daar hield de Heerenveense een knieblessure aan over. ,,Ik bin super grutsk, hoe’t sy har de ôfrûne wiken slein hat’’, zei haar vriend Jesper Hospes gisteren. Hij slaagde er niet in zich te plaatsen op de sprint.

Letitia de Jong uit Feanwâlden reed een sterke 1000 meter en schaatste al World Cups op de 500 meter. Ook Anice Das, Jutta Leerdam, Mayon Kuipers en Floor van den Brandt kunnen zich er bij een goede dag tussen rijden.

Olympisch ploeg begin vorm te krijgen

Bij de vrouwen begint de olympische ploeg aardig vorm te krijgen. Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra. Irene Schouten en Carlijn Achtereekte zitten officieel nog in de wachtkamer, maar ook hen kan een ticket richting Zuid-Korea niet meer ontgaan.

Bij mannen is alleen Bob de Vries officieel geplaatst. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij hadden een beschermde status voor de teampursuit en staan ook op de 5 kilometer en massastart in de selectievolgorde. Zij zullen wel gaan.

Omdat er vooralsnog geen bespreekgevallen zijn, lijken ook sprinters Ronald Mulder en Kai Verbij zeker. Jan Smeekens zit nog in de wachtkamer. Hij is op dit moment afhankelijk van dubbelaars.

Selectievolgorde, mannen

1.      Eerste 10 kilometer

2.      Eerste 5 kilometer           Bob de Vries

3.      Eerste 1500 meter

4.      Eerste 1000 meter

5.      Tweede 10 kilometer

6.      Tweede 1000 meter

7.      Tweede 1500 meter       

--------------------------------

8.     Eerste 500 meter            Ronald Mulder

9.     Tweede 500 meter          Kai Verbij

10.   Tweede 5 kilometer        Sven Kramer

11.   Massastart                      Koen Verweij

12.   Derde 500 meter            Jan Smeekens

13.   Derde 1000 meter          

14.   Derde 1500 meter          

15.   Derde 5 kilometer          Jan Blokhuijsen

Selectievolgorde vrouwen

1.      Eerste 3 kilometer          Antoinette de Jong

2.      Tweede 3 kilometer        Ireen Wüst

3.      Eerste 1500 meter          

4.      Eerste 1000 meter          Jorien ter Mors

5.      Tweede 1500 meter       

6.      Derde 1500 meter

7.      Tweede 1000 meter       Marrit Leenstra

--------------------------------

8.      Massastart                      Irene Schouten

9.      Eerste 5 kilometer

10.   Derde 3 kilometer           Carlijn Achtereekte

11.   Tweede 5 kilometer

12.   Derde 1000 meter           Wüst

13.   Eerste 500 meter

14.   Tweede 500 meter

15.   Derde 500 meter

Per sekse mogen de eerste tien namen in de selectievolgorde mee. De eerste zeven rijders in de matrix zijn na het OKT zeker van deelname aan de Winterspelen in Pyeongchang.

De KNSB heeft drie aanwijsplekken beschikbaar, die het kan inzetten bij calamiteiten. Zonder calamiteiten gaan de eerste tien rijders in het schema.

Nieuws

Meest gelezen