Voorbeschouwing OKT dag 4: Laatste kans Ntab en Michel Mulder, Leenstra voelt nog steeds druk

Een balende Ntab na zijn diskwalificatie. FOTO ANP

Op de voorlaatste dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf komen zowel bij de mannen als vrouwen de specialisten van de middenlange afstanden in actie. De mannen rijden de 1000 meter, de vrouwen de 1500 meter.

Wie naar het verleden van die laatste afstand kijkt, vult automatisch drie namen in. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors steken er de laatste jaren bovenuit. Maar dat zij zich zomaar plaatsen, is volgens Leenstra geen zekerheid.

De druk is er voor de Wijckelse geenszins af nu ze zich voor zowel de 500 als 1000 meter in de olympische ploeg heeft geschaatst. ,,Dit is de dreechste ôfstân om dy te pleatsen’’, zegt ze. ,,It is mei de teampursuit ek de ôfstân wêrop ik de measte kânsen foar mysels sjoch.’’

Opgeleefde Van Beek gevaarlijke outsider

Leenstra ziet in Lotte van Beek een gevaarlijke outsider. Van Beek won brons op het koningsnummer tijdens de vorige Winterspelen in Sotsji. Sindsdien rolde ze van tegenslag in tegenslag. Dit seizoen leefde ze in het Friese gewest op.

Ook Antoinette de Jong wordt in het rijtje met outsiders geplaatst. ,,De 1500 meter komt der noch net altyd út’’, zegt de Rottumse eerlijk. Ze heeft andere belangen op de schaatsmijl.

Er zijn bij het OKT ook startbewijzen voor het WK allround in Amsterdam te verdienen. ,,Ik wol my pleatse’’, zegt De Jong. De startbewijzen worden verdeeld op basis van het klassement van de 1500 en 3000 meter. Die laatste afstand won ze eerder deze week.

Sprintvrouwen volgen 1500 meter op de voet

Wie ook belangen hebben zijn Anice Das en Letitia de Jong. Zijn staan door hun zege en derde plaats op de 500 meter van gisteren in de matrix die bepaalt wie er naar de Winterspelen mogen. De 500 meter staat echter onderaan, dus ze zijn afhankelijk van schaatssters die zich op meerdere afstanden plaatsen.

Leenstra, Wüst, Ter Mors en De Jong zijn schaatsers die zij graag bij de eerste drie zien. ,,Het wordt spannend om die ritten te zien’’, zegt Anice Das. De winnares van de 500 meter doet zelf niet mee. Letitia de Jong wel. ,,It bêste is om my op dizze ôfstân te pleatsen.’’ Een reële kans dicht ze zichzelf echter niet toe op de 1500 meter. ,,It is ôfwachtsje.’’

Laatste kans voor Ntab en Michel Mulder

De echte sprintmannen wacht een spannende 1000 meter. Voor Dai Dai Ntab (diskwalificatie na twee valse starts op de 500 meter) en olympisch 500-meterkampioen Michel Mulder (niet snel genoeg op de 500) is het de laatste kans op plaatsing voor de Winterspelen. Mulder werd in Sotsji nog derde op de kilometer.

Gemakkelijk zal het niet worden. Er staan nogal wat kanonnen aan de start. Wereldkampioen Kjeld Nuis liet op de 500 meter al zien dat het met de vorm wel goed zit. Ook Koen Verweij draait een prima seizoen. Thomas Krol en Hein Otterspeer worden eveneens in de voorhoede verwacht.

Mogelijk een aanwijsplek voor Kai Verbij

Het is niet onlogisch dat alleen de eerste twee in de einduitslag zich plaatsen. Nederlands kampioen Kai Verbij is er vanavond niet bij. Hij liep op de 500 meter een scheurtje in de lies op.

Schaatsbond KNSB heeft bij calamiteiten de mogelijkheid een schaatser aan te wijzen. Verbij komt hier logischerwijs voor in aanmerking. Hij is naast Nederlands kampioen ook Europees en wereldkampioen sprint en is leider in het wereldbekerklassement van de 1000 meter.

Matrix loopt aardig vol

Er zijn met nog vier afstanden te gaan nog zes legen plekken in de selectievolgorde van de KNSB. De schaatsers die met 100 procent zekerheid naar de Spelen gaan, zijn: Sven Kramer, Bob de Vries, Jorrit Bergsma, Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Jorien ter Mors.

De namen onder de streep in de selectievolgorde zijn afhankelijk van dubbelaars en de KNSB, die een beroep kan doen op haar recht om schaatsers aan te wijzen. Ronald Mulder, Kai Verbij, Irene Schouten en Carlijn Achtereekte staan met één been in Pyeongchang.

Dat geldt eigenlijk ook voor Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, die een beschermde status hebben met het oog op de teampursuit en al dan niet op eigen kracht al in de matrix staan.  

----

Selectievolgorde, mannen

1.    Eerste 10 kilometer              Sven Kramer

2.    Eerste 5 kilometer                Bob de Vries

3.    Eerste 1500 meter

4.    Eerste 1000 meter

5.    Tweede 10 kilometer            Jorrit Bergsma

6.    Tweede 1000 meter

7.    Tweede 1500 meter       

--------------------------------

8.     Eerste 500 meter                 Ronald Mulder

9.     Tweede 500 meter               Kai Verbij

10.   Tweede 5 kilometer             Sven Kramer

11.   Massastart                           Koen Verweij

12.   Derde 500 meter                 Jan Smeekens

13.   Derde 1000 meter          

14.   Derde 1500 meter          

15.   Derde 5 kilometer               Jan Blokhuijsen

 

Selectievolgorde vrouwen

1.     Eerste 3 kilometer                Antoinette de Jong

2.     Tweede 3 kilometer              Ireen Wüst

3.     Eerste 1500 meter          

4.     Eerste 1000 meter                Jorien ter Mors

5.     Tweede 1500 meter       

6.     Derde 1500 meter

7.     Tweede 1000 meter              Marrit Leenstra

--------------------------------

8.     Massastart                            Irene Schouten

9.     Eerste 5 kilometer

10.   Derde 3 kilometer                 Carlijn Achtereekte

11.   Tweede 5 kilometer

12.   Derde 1000 meter                 Ireen Wüst

13.   Eerste 500 meter                   Anice Das

14.   Tweede 500 meter                 Marrit Leenstra

15.   Derde 500 meter                   Letitia de Jong

 

Per sekse mogen tien rijders mee. De eerste zeven rijders in de matrix zijn na het OKT zeker van deelname aan de Winterspelen in Pyeongchang.

De KNSB heeft drie aanwijsplekken beschikbaar, die het kan inzetten bij calamiteiten en om de achtervolgingsploegen op sterkte te krijgen. Ook de tweede rijder voor de massastart kan buiten de reeds geplaatsten worden gezocht door bondscoach Geert Kuiper.

De 1.500 meter voor vrouwen is vanaf 18.18 uur rechtstreeks te volgen in een extra uitzending van Studio Sport op NPO 1 en NOS.nl en in Langs de Lijn op NPO Radio 1. Vanaf 19.15 uur staat de 1.000 meter voor mannen op het programma.

Nieuws

Meest gelezen