Voor het eerst sinds 2007 heeft Cambuur weer een positief eigen vermogen

Ondanks de impact van de coronapandemie schreef Cambuur zwarte cijfers. FOTO LC

Ondanks de grote impact van de coronapandemie, heeft Cambuur voor het eerst sinds 2007 weer een positief eigen vermogen.

Het zijn nog geen grote bedragen, maar de 10.000 euro aan eigen vermogen die Cambuur na het seizoen 2019-2020 in de boeken heeft staan, is een teken dat de club het goed doet. ,,Niet spectaculair, maar wel heel belangrijk’’, zegt financieel directeur Gerald van den Belt.

Tien jaar geleden had Cambuur nog een negatief eigen vermogen van 4,8 miljoen euro. ,,Het was heel lang negatief, omdat we lang veel verlies maakten’’, zegt Van den Belt. Nu schrijft de club al voor het tiende jaar op rij zwarte cijfers. In het afgelopen boekjaar, dat gelijk loopt aan een seizoen, maakte de club 272.000 euro winst.

Coronavirus

Dat is wel veel minder dan waar Cambuur op afkoerste, voordat de wereld in de greep kwam van het coronavirus. ,,Als je me op 1 maart had gezegd dat we 272.000 euro winst zouden maken, had ik daar niet enthousiast op gereageerd’’, constateert Van den Belt.

Op het moment dat de competitie werd stilgelegd, had Cambuur nog vijf thuiswedstrijden in het vooruitzicht. Een mogelijk kampioenschap en bijna zekere promotie had op het gebied van merchandise nog flink wat opgeleverd ,,Dat was de slagroom op de taart geweest. We koersten af op een extreem positief resultaat.’’

Op het moment dat Cambuur de promotie werd onthouden, luidde Van den Belt de noodklok. ,,We verwachtten toen een miljoen tekort te komen, omdat we op dat moment al begrootten op de eredivisie voor het seizoen 2020-‘21.’’ Door een compensatie van voetbalbond KNVB en de NOW-regeling van de overheid viel de schade nog enigszins mee.

Prognose

De prognose voor het lopende seizoen ziet Van den Belt dan ook niet overdreven negatief tegemoet. ,,Ik verwacht niet dat we ver onder water gaan.’’

Van den Belt is blij met de positieve jaarcijfers. Met het oog op het nieuwe stadion is het belangrijk dat een club laat zien dat het een solide bedrijf is. ,,Dat is een belangrijke voorwaarde om de komende twee jaar financiers te vinden. Deze cijfers geven aan dat we de goede kant opgaan.’’


Nieuws

menu