Volleybalsters uitgeschakeld op WK na nederlaag tegen Brazilië

FOTO ANP

De Nederlandse volleybalsters zijn op het WK in eigen land uitgeschakeld voor de kwartfinales. De ploeg van bondscoach Avital Selinger verloor in drie sets van Brazilië, de nummer 1 van de wereldranglijst (19-25 19-25 20-25). Oranje kan daardoor niet meer bij de beste vier landen in de groep eindigen.

Nederland eindigde op het vorige WK in 2018 nog als vierde, maar de verjongde ploeg was op dit toernooi niet opgewassen tegen toplanden als Italië, China en Brazilië. Daarnaast verloor Oranje ook van België. Nederland sluit de tweede ronde van het WK zondag af tegen Japan.

Selinger begon met dezelfde opstelling als een dag eerder tegen China, toen Oranje een sterke eerste set speelde, maar uiteindelijk in vijf sets ten onder ging. Hij koos voor Elles Dambrink, Juliët Lohuis, Anne Buijs, Britt Bongaerts, Nika Daalderop, Eline Timmerman en libero Myrthe Schoot. Nederland raakte al snel op achterstand, maar knokte zich halverwege de eerste set redelijk terug met de invalsters Laura Dijkema en Celeste Plak. Toch pakte Brazilië de set met 25-19.

In de achtervolging

De tweede set gaf hetzelfde beeld. Brazilië nam steeds weer een kleine voorsprong en Oranje knokte zich zo goed als het kon terug met onder anderen invalster Fleur Savelkoel, maar zag de Brazilianen even later weer weglopen. Met een block pakte Brazilië ook de tweede set met 25-19.

De volleybalsters van Selinger richtten zich nog een keer op in de derde set. Brazilië liep uit naar 8-2, maar Oranje kwam terug tot 9-9. Met sterke blocks aan het net pakten de Braziliaanse speelsters daarna weer net zo snel een marge van drie punten. Onder aanvoering van sterspeelster Gabriela Guimaraes kwam Brazilië bij een stand van 24-19 op meerdere matchpoints. De tweede werd benut.

Nieuws

menu