Sneker volleyballer Bennie Tuinstra verruilt Lycurgus voor Bundesliga

Bennie Tuinstra wordt de tweede Sneker volleyballer in de Duitse Bundesliga. Hij verruilt de Groningse titelkandidaat Lycurgus voor middenmoter Grizzlys Giesen.

Tuinstra (20) stak voor zijn transfer onder andere zijn licht op bij Gijs van Solkema. De Sneker spelverdeler komt uit voor het Noord-Duitse Lüneburg, waarmee hij de halve finale van de play-offs om de landstitel bereikte.

,,Gijs had goede verhalen, net zoals Stijn van Tilburg, die topscorer bij Giesen is geworden’’, aldus Tuinstra. ,,De club is dit seizoen negende geworden en haalde de play-offs niet, maar ik had er een goed gevoel bij. Ik had meerdere aanbiedingen uit de Bundesliga, maar de ambities en mogelijkheden van Giesen spraken me aan.’’ Lachend: ,,En het is maar 325 kilometer van Groningen, dat is ook fijn.’’

De passer-loper is aan zijn tweede jaar bezig bij Lycurgus. Het is, na een mislukt seizoen bij het Franse Tourcoing, zijn tweede avontuur buiten de landsgrenzen. Tuinstra is inmiddels de negende Friese volleyballer (m/v) die in het buitenland speelt. Hij tekende in Giesen voor één seizoen, ,,met de optie voor nog een jaar.’’

Zijn volleybalseizoen is bepaald nog niet afgelopen. Met Lycurgus speelt hij tegen Dynamo om het kampioenschap, ,,en als het even kan willen beide clubs ook nog de bekerfinale afwerken.’’

Die eindstrijd werd paasmaandag geannuleerd wegens positieve coronatests bij de Apeldoornse club. Inmiddels is ook het eerste duel in de play-offs, dat voor komend weekeinde stond gepland, uitgesteld.

Tuinstra is een van de spelers die na de titelstrijd meteen aanschuift bij Oranje. Hij is namelijk door bondscoach Roberto Piazza op de longlist gezet voor het Nederlands team. Op de lijst met 33 namen prijken ook die van Gijs van Solkema en Steven Ottevanger. Deze Sneker libero verlengde deze week zijn contract bij Lycurgus. De spelers die geen clubverplichtingen meer hebben, komen maandag al bijeen op Papendal.

,,Als het lukt, hopen wij op 1 mei aan te schuiven’’, aldus Tuinstra. Zes dagen later speelt de ploeg de eerste EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Kroatië. Een week later is de return. De winnaar gaat in september naar het EK, dat in vier landen wordt afgewerkt. In de zomer speelt Oranje diverse internationale toernooien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport