Voetbalsters nu zonder ontzag veld op tegen 'kwetsbaar' Amerika

Voetbalsters nu zonder ontzag veld op tegen 'kwetsbaar' Amerika ANP

De Nederlandse voetbalsters voelen aan alles dat ze vrijdag op de Olympische Spelen in staat zijn om de Verenigde Staten eindelijk een keer te verslaan. ‘Team USA’ was jarenlang ongenaakbaar, maar maakt op de Spelen in Japan een kwetsbare indruk. Zo begon de wereldkampioen het toernooi met een zware nederlaag tegen Zweden (0-3).

„Het is niet meer het onverslaanbare USA waar iedereen tegenop kijkt”, zegt Lieke Martens. „We hebben heel veel respect voor ze, absoluut, maar we denken dat dit het toernooi is waarop wij ze eruit gaan gooien. We gaan zonder ontzag ons eigen spel spelen.”

\u0009\u0009

Van de tien voorgaande duels werden er acht gewonnen door de Amerikaanse voetbalsters. Alleen de eerste twee, in de jaren 90, gingen naar Nederland. Onder bondscoach Sarina Wiegman speelden de ‘Leeuwinnen’ twee keer tegen de nummer 1 van de wereld. De WK-finale van 2019 ging met 2-0 verloren en eind vorig jaar verloor Oranje in Breda een oefeninterland met dezelfde cijfers. Wiegman ontbrak toen vanwege familieomstandigheden op de bank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Olympische Spelen