Vlap wordt de tweede Fries in de Bundesliga

Michel Vlap (rechts) in actie namens Anderlecht.

Michel Vlap (rechts) in actie namens Anderlecht. FOTO AFP/VIRGINIE LEFOUR

Michel Vlap vervolgt zijn carrière in de Bundesliga. De 23-jarige Sneker wordt door Arminia Bielefeld gehuurd van Anderlecht.

Beide clubs bereikten dit weekeinde een akkoord over een huurdeal, die Vlap tot het einde van dit seizoen voetballer maakt van Arminia Bielefeld. De aanvallende middenvelder moet vandaag nog wel zijn medische keuring doorstaan, maar op dat gebied worden geen problemen verwacht.

Vlap wordt daarmee de tweede Friese voetballer die gaat voetballen op het hoogste niveau in Duitsland. Eerder stond Nico Jan Hoogma, geboren in Heerenveen en getogen in Drachten, jarenlang onder contract bij HSV.

Handhaven

Zeker is dat Vlap bij Arminia Bielefeld een flinke uitdaging wacht. De promovendus wil zich rechtstreeks handhaven in de Bundesliga. Momenteel staan ‘Die Arminen’ op de zestiende plaats, na de 3-1 nederlaag van zondag tegen concurrent 1. FC Köln. Zoals het nu staat moet Arminia Bielefeld aan het einde van het seizoen handhaving via de play-offs veiligstellen.

Vlap moet Arminia Bielefeld aan de broodnodige doelpunten helpen. Met slechts vijftien competitietreffers heeft de club, samen met hekkensluiter Schalke 04, de minst productieve ploeg van de Bundesliga.

Voor zowel Arminia Bielefeld, Anderlecht als Vlap zelf is een tijdelijke transfer de beste oplossing. De aanvallende middenvelder had een goed debuutjaar – Vlap was vorig seizoen clubtopscorer van Anderlecht met tien doelpunten – maar zijn situatie veranderde dit seizoen toen Vincent Kompany trainer werd. Vlap zat het voorbije halfjaar de meeste wedstrijden van Anderlecht op de bank, al stond hij de laatste weken wél weer geregeld aan de aftrap bij de Belgische topclub.

Selectie inkrimpen

Toch wilde Anderlecht meewerken aan een transfer van Vlap, die anderhalf jaar geleden voor bijna 8 miljoen overkwam van SC Heerenveen. Anderlecht heeft geldzorgen en wil daarom de veel te grote selectie inkrimpen. Normaal meldt Vlap zich deze zomer weer in Brussel, maar een definitief vertrek wordt ook niet uitgesloten. Vlap kan zich zodoende op het hoogste niveau van Duitsland weer in de kijker van andere clubs spelen.

Over belangstelling had Vlap in ieder geval niet te klagen. Naar verluidt informeerden clubs uit Rusland, Nederland en Turkije naar de aanvallende middenvelder. Pas afgelopen week werd Arminia Bielefeld concreet, maar de Duitsers handelden vervolgens razendsnel.

Wanneer Vlap de medische keuring met succes doorstaat, meldt hij zich dinsdag op het trainingsveld van Arminia Bielefeld, waar onder anderen landgenoot Mike van der Hoorn en de Japanner Ritsu Doan (ex-FC Groningen en PSV) onder contract staan. Ongetwijfeld heeft de Sneker met een schuin oog het competitieprogramma van zijn nieuwe club bekeken. Arminia Bielefeld gaat deze maand onder meer op bezoek bij Bayern München en Borussia Dortmund.