Visser negende in Le Mans bij debuut, pech voor De Vries

Beitske Visser met haar wagen. FOTO TEAM RICHARD MILLE

Voor de Friese coureurs werd de legendarische 24 uur van Le Mans er dit weekeinde een van uitersten. Waar debutante Beitske Visser met haar team Richard Mille verdienstelijk als negende eindigde in de LMP2-klasse, kon Nyck de Vries met het kansrijke Racing Team Nederland een podiumplek door veel pech al snel vergeten.

De 24 uur van Le Mans, verreden in vier klassen, werd zoals verwacht gewonnen door een van de twee LMP1-teams van Toyota. De meeste spanning zat echter in de andere categorieën, zoals de op een na snelste klasse LMP2. Daarin startte De Vries met teamgenoten Giedo van der Garde en Frits van Eerde als derde. Na koelingsproblemen in het eerste uur en de daarmee gepaard gaande pitstops en reparatietijd liep de formatie van Racing Team Nederland echter een fikse achterstand op de rest van het veld op.

De Vries: ‘Teleurstellend’

In de nachtelijke uren was er vervolgens met De Vries achter het stuur een onfortuinlijke aanrijding met een Ferrari. De Nederlandse bolide werd gerepareerd, maar meer dan de wedstrijd uitrijden zat er niet in. Dat Racing Team Nederland een beter lot had verdiend, bleek uit de gemiddelde snelheid. Die was het op twee na hoogste in het LMP2-veld. Daarnaast zette De Vries in de wagen de op twee na snelste ronde van het veld neer.

,,Teleurstellend. We hadden graag voor het podium willen vechten, maar vandaag mocht het niet zo zijn. We hadden de snelheid wel”, liet De Vries al tijdens de race weten tegenover RTL7.

Visser: ‘superblij’

Zijn oude dorpsgenote Visser - beiden woonden de afgelopen jaren tegelijk in Uitwellingerga - was naar eigen zeggen ‘superblij’ met de race en de klassering. Geen wonder: de Friezin debuteerde op Le Mans en dat gold ook voor haar teamgenoten Sophia Floersch (Duitsland) en Tatiana Calderon (Colombia). De enige vrouwenformatie in de LMP2 startte in de wagen van Team Richard Mille als twintigste. ,,We reden een constante race, maakten geen fouten en het ging supergoed”, aldus Visser.

Ze werd en passant de beste Nederlandse deelnemer aan Le Mans. Net als De Vries en co kenden andere Nederlanders namelijk veel pech. Dat gold voor de LMP2-teams met Renger van der Zande (twaalfde) en Job van Uitert (dertiende). Het team van Ho Ping Tun werd zelfs gediskwalificeerd. In de GTE AM-klasse eindigde Larry ten Voorde net niet op het podium (vierde) en waren er bijrollen voor de teams met coureurs Max van Splunteren (twaalfde) en Jeroen Bleekemolen (veertiende).

Maandag in de LC: een uitgebreid verhaal over Nyck de Vries en Beitske Visser op Le Mans, met reacties en achtergronden

Nieuws

menu