Vertrouwen bij Cambuur: versterkingen in aantocht

Een stage van een of meerdere spitsen deze zomer bij Cambuur? Het ligt niet langer voor de hand. Want wie zijn oor te luister legt bij de Leeuwarders, hoort vertrouwen. Namelijk dat er zelfs al op 30 juni bij de start van de voorbereiding niet één maar twee nieuwe spitsen zijn vastgelegd.

Archieffoto waarop Sam Hendriks tijdens een training van SC Cambuur vanaf de tribune schiet.

Archieffoto waarop Sam Hendriks tijdens een training van SC Cambuur vanaf de tribune schiet. FOTO HENK JAN DIJKS

Ook in de defensie dient een mogelijke nieuweling zich aan. Een update en overzicht: de stand van zaken.

‘Money talks’: het spelersbudget

Met een spelersbudget van iets boven de 3 miljoen euro en de huidige selectie die daarvan al zo rond de 2,5 miljoen opslokt, is er zo rond de 5 á 7 ton beschikbaar voor Cambuur in de jacht op versterkingen. Het spelersbudget behoort daarmee met dat van RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles tot de onderste drie van de eredivisie. Los van een salaris zijn er per nieuwe speler ook andere bijkomende kosten (bijvoorbeeld huisvesting, vervoer) die ruimte innemen binnen het spelersbudget. Met sowieso twee extra spitsen die nodig zijn, vereiste versterking op de vleugel en ook nog achterin mankracht gewenst, is er bij Cambuur dus relatief weinig geld beschikbaar om vele en/of dure spelers te halen.

Niet alleen scoren

Sinds het vertrek van Robert Mühren naar Volendam ligt de prioriteit van Cambuur bij versterking in de punt van de aanval. Dat is geen geheim. Daarbij kijken technisch manager Foeke Booy en trainer Henk de Jong niet louter naar het maken van goals. Een spits moet bovenal passen in de spelopvatting, eentje waarbij het drukzetten voorin begint. Of zoals De Jong het altijd zegt: ‘de verdediging begint bij de aanval en andersom’.

Mühren werd weliswaar terecht geroemd om zijn doelpuntenproductie, maar hij is ook een spits die in Cambuur’s spel zo rond de 12 kilometer per wedstrijd aflegde. Dat moet ook een nieuwe spits willen opbrengen. Kortom: ‘luie’ spitsen komen niet in aanmerking.

Buiten de stadionmuren vliegen logischerwijs bij de achterban al sinds Mührens exit de namen van kandidaat-aanvallers in het rond. Buitenlands, Nederlands. Jong, oud. Talentvol, geroutineerd. Nog even los van óf Cambuur hen überhaupt wel zou willen: het varieert de afgelopen tijd her en der van flink bediscussieerde namen als Reza Ghoochannejhad en Sidney van Hooijdonk tot simpelweg onbetaalbare namen als Giakoumakis en Hornkamp, nagenoeg zeker niet beschikbare namen als Vermeij of Druijf of huurlingen wiens toekomst simpelweg nog (te) onduidelijk is.

Vertrouwen in Hendriks

Twee keer was Sam Hendriks al op huurbasis actief in Leeuwarden, waarbij het de laatste keer terugkomend was van een blessure én de coronacrisis roet in het eten gooide. Op het oog ‘te licht’ voor eredivisie? Rondvraag langs betrokkenen schetst een Cambuurplaatje waarin hij wel degelijk (opnieuw) past. Ja, de spits was bij Go Ahead Eagles afgelopen seizoen geen doelpuntenmachine a la Mühren, maar bij Cambuur zien ze in de transfervrije oude bekende desondanks een versterking. De reden: hij kan opbloeien in de spelopvatting.

In Leeuwarden wordt gewezen op het systeem van Eagles: succesvol, maar niet op Hendriks’ lijf geschreven. Juist de andere manier van spelen bij Cambuur zorgt ervoor dat er intern in Leeuwarden vertrouwen is dat Hendriks daarin rendeert. En dus wordt nu die kaart gespeeld. En, onthoud: in tegenstelling tot anderen is hij sowieso ‘haalbaar, betaalbaar en beschikbaar’.

Benschop en kunstgras

Wie de andere nieuwe spits dan wordt, met wie Hendriks moet concurreren? We pikken een veelgenoemde naam eruit: Charlison Benschop. Die naam duikt al langer op, maar er is een niet onbelangrijk detail om rekening mee te houden: kunstgras. Uitgerekend De Jong zelf stelde de spits bij De Graafschap in 2019 in de play-offs tegen Cambuur juist om die reden niet op in Leeuwarden. Hoewel Benschop (32) - overigens net als iemand als Reza (33) - veel voordelen biedt, (routine, eredivisie-ervaring, scorend vermogen) lijkt trainen en spelen op kunstgras op z’n minst een obstakel en dus een sta-in-de-weg.

Defensie: Tutuarima

Even leek het er deze maand op alsof David Sambissa op eigen verzoek, na alsnog een nieuw aanbod, mogelijk toch nog zou blijven als linksback. Wachten op de Fransman hebben ze in Leeuwarden lang genoeg gedaan. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat Jordy Tutuarima komende week Cambuur gaat versterken. Hij besloot onlangs zijn contract bij De Graafschap niet te verlengen, de club waar hij eerder met De Jong werkte. De signalen dat Leeuwarden zijn nieuwe bestemming wordt, nemen hand over hand toe. Het zou voor Cambuur een prima aanwinst zijn achterin.

Antonia in de wachtkamer

Dat er voorin ook nog op de flanken versterking nodig is, is helder. Jarchinio Antonia heeft zich in de tweede seizoenshelft zodanig laten gelden dat Cambuur uiteindelijk toch best graag hem erbij wil houden. Een gesprek is de intentie, maar gepland staat er nog niks. Of Antonia, net als Benschop afgelopen week actief met het nationale team van Curaçao, in Leeuwarden blijft? Waar een wil is, is in principe een weg. Maar of er genoeg budget over is, zal de tijd moeten leren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur