Veerman legt vinger op zere plek: 'We zijn te veel licht'

De roep om versterkingen bij SC Heerenveen klinkt luid na de blamage (5-1) tegen De Graafschap. ,,Maar de harde kern van de ploeg had ook verder moeten zijn”, weet trainer Johnny Jansen.

Joey Veerman zoekt een afspeelmogelijkheid in het duel met De Graafschap.

Joey Veerman zoekt een afspeelmogelijkheid in het duel met De Graafschap. FOTO FPH/ROB GOSLINGA

De regen kwam zaterdag op een gegeven moment met bakken naar beneden in Doetinchem. Hoe natter het werd, hoe zompiger het moeras waarin Heerenveen verdween.

Een schreeuwende Joey Veerman had in de rust, toen het ‘slechts’ 1-0 stond voor de thuisclub, een poging gedaan om zijn teamgenoten bij de les te krijgen. Dat was nodig na de belabberde, nog droge eerste 45 minuten. De woorden van Veerman waren, getuige de nog zwakkere tweede helft, aan dovemansoren gericht. Wat wil je ook, zei de aanvoerder uit Volendam. ,,We hebben niet genoeg kwaliteit.”

Natuurlijk, het was maar een oefenduel en het duurt nog vier weken voordat de competitie weer begint. Maar met 5-1 verliezen van een (goede) eerstedivisieclub, zonder ook maar een moment de schijn te wekken dat de trainingen in de voorbereiding tot nu toe iets positiefs hebben opgeleverd, is beschamend.

,,Het is duidelijk dat er spelers bij moeten”, zei trainer Johnny Jansen. ,,Maar het zou heel slecht zijn als intern nu de alarmbellen ineens gaan rinkelen. We vinden al heel lang dat er iets moet gebeuren en dat komt ook goed. We praten er al tijden over, we weten waar we naartoe willen.” De wedstrijd tegen De Graafschap was een bevestiging voor het feit dat er actie moet worden ondernomen op de transfermarkt, wilde de trainer maar zeggen. En dus niet de aanleiding.

'Ik vind dat zorgwekkend'

,,Wat we hier hebben laten zien, is echt verschrikkelijk”, zei Joey Veerman. Zo slecht maakte hij het nog nooit mee, ook niet in zijn tijd bij FC Volendam.

,,Het is een schande. Kijk, die gasten van De Graafschap zijn allemaal boven de 1,90 meter en ze kunnen allemaal voetballen. Wij komen hier met vijf jongens die bij wijze van spreken niet boven de 1,50 meter zijn. Veel jonge jongens bij ons zijn gewoon nog niet klaar voor de eredivisie. De realiteit is dat we op dit moment verder niemand hebben. Ik vind dat zorgwekkend.”

Heerenveen, dat de afgelopen weken ook al verloor van NAC (1-0) en Vitesse (1-2), kon zaterdag niet beschikken over Rodney Kongolo. Hij werd in het voorjaar geopereerd aan zijn knie, is op de weg terug, maar kampt met een kleine terugslag. Kan hij niet spelen, dan moet Jansen terugvallen op tieners. Djenahro Nunumete, 18 jaar, begon. Hij werd na rust vervangen door Rami Hajal, ook 18.

Voor- en achterin speelt eigenlijk hetzelfde. De nieuwe centrale verdediger Joaquin Fernandez uit Uruguay (zeer onwennig) werd tien minuten voor het einde vervangen door de 16-jarige Timo Zaal. Spits Runar Espejord, die alweer geen potten kon breken, werd na rust afgelost door Rein Smit (19). Hij maakte het enige doelpunt. Op doel stond Jaimy Kroesen (17), omdat Erwin Mulder wat extra vrije dagen kreeg wegens zijn lange seizoen bij Swansea City.

Versterkingen nodig

Heerenveen begon met een elftal dat gemiddeld 21,3 jaar was en eindigde met een team van gemiddeld 20,1 jaar. Talent is mooi, maar een ploeg kan er nooit helemaal op drijven.

,,Als ik degene ben die de duels moet aangaan, dan gaat er iets mis”, analyseerde spelmaker Veerman. ,,Ik wil het team natuurlijk zo goed mogelijk helpen, maar er zullen meer moeten zijn die dat doen. Je kunt niet met een of twee spelers de kar trekken.”

,,We hebben versterkingen nodig”, vervolgde Veerman. ,,Gerry Hamstra (technisch manager, red.) is daar mee bezig, daar heb ik vertrouwen in. Hij ziet dit ook allemaal gebeuren. Ik begrijp wel dat het lastig is om spelers te halen in deze tijd, maar we zijn nu veel te licht. Het is zwaar ondermaats.”

Jansen kon dat laatste slechts beamen. ,,We hebben vandaag de onderkant gezien”, oordeelde hij. ,,En die was verder weg dan ik dacht.”

Hij wees, om de afgang te verklaren, vooral ook naar de spelers die ervaring hebben. Een kwaliteitsimpuls voor de huidige selectie is weliswaar nodig, maar van de huidige groep mag veel meer worden verwacht. ,,De jongens die de harde kern vormen, moeten leren hun verantwoordelijkheid te pakken”, aldus Jansen.

Wie wordt aanvoerder?

Zo liet Ibrahim Dresevic volledig na om leiding te geven aan de defensie. Chidera Ejuke had er geen zin in, in Doetinchem. Mitchell van Bergen wilde wel, maar maakte onnodige fouten. Backs Sherel Floranus en Lucas Woudenberg lieten zich keer op keer de kaas van het brood eten.

En Joey Veerman? Die liep ,,geforceerd te voetballen om beslissend te zijn”, zag Jansen. ,,Vorig jaar voerde ik strijd met hem, om hem duidelijk te maken dat hij beter moest duelleren. Nu loopt hij wat dat betreft voorop. Als hij minder voetbalt, gaat hij meer doen. Dat is zijn karakter. Maar het helpt de ploeg niet altijd. Hij moet de bal rond laten gaan en ons beter laten voetballen. Dat is lastig op dit moment. Bovendien: hij kan het niet in zijn eentje.”

Of Veerman de rest van het seizoen aanvoerder blijft, is trouwens nog de vraag. ,,Dat is nog niet duidelijk”, liet Jansen weten. Erwin Mulder is een logische andere kandidaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen