Veel Friezen in selectie voor EK inlineskaten

De opvallendste naam in de EK-selectie is Marijke Groenewoud (236). Deze foto is afgelopen weekeinde genomen op de door de vele regen spekgladde baan in Heerde. Foto: Neeke Smit

Het Friese gewest is ruim vertegenwoordigd in de Nederlandse afvaardiging die van 18 t/m 25 juli meedoet aan het EK in het Portugese Canelas.

De selectiecommissie Inlineskaten van de schaatsbond wees maandag 27 inlineskaters (14 vrouwen en 13 mannen) aan voor het eerste internationale titeltoernooi in twee jaar tijd. Vorig seizoen ging zowel het EK als het WK niet door vanwege de coronacrisis.

Marijke Groenewoud is misschien wel de beroemdste naam in de Oranje-ploeg. De 22-jarige Hallumse werd deze winter op het kunstijs van Thialf wereldkampioene mass start.

Ook Berber Vonk (Appelscha) gaat mee naar Portugal. Afgelopen weekeinde droeg ze haar zege in de puntenkoers nog op aan haar moeder die onlangs een hersenbloeding kreeg.

De overige skeeleraars uit het gewest Fryslân zijn Moniek Klijnstra (Heerenveen), Fleur Veen (Heerenveen), Rémon Kwant (Heerenveen), Ruurd Dijkstra (Nijeholtwolde) en B-juniore Marieke de Vries (Grijpskerk).

Het Nederlandse team reist naar Portugal af onder leiding van de bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga – Belloni.

,,Ik ben blij dat we, na een coronajaar zonder internationale wedstrijden, überhaupt een EK kunnen rijden’’, aldus bondscoach Frank Fiers. ,,Als team staan we er goed voor, omdat we dit seizoen toch al veel wedstrijden hebben kunnen rijden. We hebben meer kunnen doen dan de concurrentie in de ons omringende landen.”

Valentina Berga-Belloni: ,,Het is wel moeilijk in te schatten hoe goed we zijn ten opzichte van het buitenland, na bijna twee jaar zonder internationale wedstrijden. Wij zijn streng geweest bij het selecteren en gaan met minder rijders naar het EK dan vorige keer. Maar dat betekent niet dat we minder medailles zullen halen, zeker niet!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport