Vastberaden SC Heerenveen wint openingsduel in eigen huis

Lucas Woudenberg juicht nadat hij SC Heerenveen op voorsprong heeft gezet. FOTO ANP

Alsof SC Heerenveen geen waardeloze voorbereiding had gedraaid, alsof er niet zes oefennederlagen op rij waren geleden. Met vastberadenheid én een uitblinkende Joey Veerman won de ploeg van trainer Johnny Jansen de competitie-ouverture met 2-0 van Willem II. Een bonus van jewelste.

Het tactische plan van SC Heerenveen klopte. De ploeg liet Willem II komen en stichtte gevaar door geregeld snel uit te breken. Nieuwkomers Pawel Bochniewicz (centraal achterin) en Oliver Batista Meier (op 10) mochten meteen beginnen en maakten een prima indruk. Wat ook enorm hielp was het feit dat Joey Veerman uitstekend speelde. Hij was de baas op het veld en legde de ballen daar neer waar hij wilde.

Uitgerekend Woudenberg

De Volendammer stond aan de basis van de openingstreffer. Veerman draaide zich diep op eigen helft handig vrij, vond vervolgens Lucas Woudenberg en die rondde na een rush en een combinatie met Arjen van der Heide koelbloedig af. Uitgerekend de vaak bekritiseerde Woudenberg maakte zo de eerste treffer van dit eredivisieseizoen.

Na rust begon Willem II gaandeweg steeds meer aan te dringen. Heerenveen moest het in de tweede helft doen zonder Ibrahim Dresevic, die met enkelklachten achterbleef in de kleedkamer. Rodney Kongolo verhuisde van het middenveld naar de achterste linie, invaller Hamdi Akujobi kwam de middelste linie aanvullen.

Voor de wedstrijd was Mitchell van Bergen al afgehaakt. Hij bleek een kuitblessure te hebben. Couhaib Driouech mocht daarom voor de eerste keer starten. Hij viel twintig minuten voor tijd uit met kramp en werd vervangen door Sieben Dewaele.

Hoewel de Tilburgers veelvuldig actief waren op de helft van Heerenveen en ook wel dreigend waren, creëerde Willem II niet heel veel uitgespeelde kansen. Vangelis Pavlidis schoot weliswaar raak, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens (randje) buitenspel.

Opnieuw Veerman belangrijk

Het doelpunt viel aan de andere kant. Joey Veerman - natuurlijk hij - nam een perfecte vrije trap vanaf de rechterkant van het veld. Bochniewicz torende vervolgens hoog boven iedereen uit en kopte raak: een droomdebuut voor de Pool.

Heerenveen kreeg via Dewaele, Akujobi en Henk Veerman nog kansen op een derde treffer, maar die kwam er niet meer. De vreugde om de drie punten was er na het laatste fluitsignaal was niet minder om.

Nieuws

menu