Vandaag 32 jaar geleden werd er geschaatst: Terugblik op Elfstedentocht 1985

Evert van Benthem komt in 1985 als eerste over de finish. Decimeters voor de concurrentie. FOTO NATIONAAL ARCHIEF/ROB C. CROES Foto: Rob C. Croes / Anefo

Op deze dag, 21 februari, in 1985 werd de dertiende Elfstedentocht verreden. Na 6 uur en 47 minuten versloeg Evert van Benthem in de eindsprint Jan Kooiman, Jos Niesten en Henri Ruitenberg.

Het had 22 jaar geduurd voordat er weer een tocht verreden kon worden. Die van 1985 was dan ook de eerste na de legendarische editie van 1963, waarbij de omstandigheden zo bar waren dat slechts een klein deel van de rijders finishte.

Aan de tocht deden 16.179 tochtrijders en 276 wedstrijdschaatsers mee, een kleine 13.000 rijders voltooiden de hele tocht.

Veel schaatsers hadden de ijzers al uit het vet gehaald voor 20 januari. Toen bleek het ijs toch niet dik genoeg. In de periode daarna vroor het echter flink, waardoor de tocht uiteindelijk, bijna een maand later, toch door kon gaan.

Koos Postema en Mart Smeets deden die dag voor de NOS verslag van de Elfstedentocht. De video hieronder is een samenvatting:

De LC in 1985

De Leeuwarder Courant gaf de volgende dag alle ruimte aan de tocht. Op de voorpagina werd vooral aandacht besteed aan de toerrijders. Harry van Asten uit Schagerbrug kwam als laatste binnen de tijd aan in Leeuwarden. De banketbakker die een taart voor hem gebakken had, moest die bezorgen in het ziekenhuis omdat Van Asten moest worden behandeld aan zijn enkels.

Bekijk hier de voorpagina van 22 februari 1985.

Op pagina 13 kwamen de nummers 1 en 2, Evert van Benthem en Jan Kooiman aan het woord. De verslaggever gaat onder meer in op de vraag of Evert van Benthem, vooral bij het uitblijven van een nieuwe tocht, zich op dezelfde jarenlage media-aandacht mag verheugen als Reinier Paping. Die laatste zou gesmeekt hebben om er eindelijk van te worden verlost.

Jan Kooistra betuigde zich een goede verliezer. Al leek hij lange tijd de beste man. ,,Tot Dokkum reed ik als een tijger. Daarna ging het kaarsje uit.''

Bekijk hier pagina 13 van 22 februari 1985.

De pagina daarna kwam Bennie van der Weide uit Oudehaske aan het woord, Frieslands hoop in bange Elfstedentocht-dagen. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig verzamelde hij veel prijzen maar in 1985 had hij zijn beste jaren als schaatser gehad. Het ging er bovendien professioneel aan toe in het peloton merkte hij: ,,De tiid datst ûnder de kij weistapst en de Âlvestêdetocht winst is echt foarby."

Bekijk hier pagina 14 van 22 februari 1985.

Livestream in 2015

In 2015 zond de NOS op het themakanaal NPObest en de eigen website de registratie van de tocht in 1985 integraal uit. Tot grote vreugde van veel Nederlanders. Veel kijkers beleefden de opwinding van dertig jaar eerder opnieuw.

De livestream is niet meer te bekijken maar onderstaande liveblog met reacties op Twitter van twee jaar geleden, geeft een goed beeld van de algehele opwinding.

Nieuws

menu