Van Niekerk wil 'onaantastbaar' record op 400 meter lopen

Van Niekerk wil 'onaantastbaar' record op 400 meter lopen ANP

Wayde van Niekerk popelt om weer uit te blinken op de 400 meter. De Zuid-Afrikaanse atleet, die vier jaar geleden in Rio de Janeiro naar olympisch goud liep in een wereldrecord van 43,03 seconden, wil zijn naam voor hele lange tijd vestigen in de recordboeken. "Ik wil onder de 43 seconden en een onaantastbare tijd neerzetten", zegt hij op BBC Sport.

Van Niekerk heeft al bijna drie jaar geen wedstrijd meer gelopen. Na het behalen van de wereldtitel in 2017 raakte hij zwaar geblesseerd tijdens een potje rugby. Het herstel duurde lang; hij kon vorig jaar zelfs niet eens zijn wereldtitel verdedigen in Doha. "Het is het domste geweest dat ik ooit heb gedaan. Ik wist wel hoe ik rugby moet spelen, maar ik had in acht jaar geen bal aangeraakt. Mijn lichaam was getraind voor rechtuit lopen, niet zigzaggend", vertelt hij over het echec, waarbij hij zijn kruisbanden scheurde.

Het fysieke leed, dat hem ook mentaal een flinke knauw gaf, ligt eindelijk achter hem. Van Niekerk heeft nu nog maar één prioriteit en dat is in de 42 seconden lopen op de 400 meter. "Ik wil harder lopen dan ooit, want waarom ben ik anders nog atleet? Ik verbeterde in 2017 het wereldrecord van Michael Johnson (43,18) dat zeventien jaar stond. Mijn record moet zeker twee keer zo lang standhouden."

Nieuws

Meest gelezen