VC Sneek gaat met eerste en enige mannenteam vier niveaus terug

Volleybalstad Sneek had zaterdag weer met een mannenteam in de eerste divisie kunnen starten, maar een totale leegloop heeft de plaatselijke VC doen besluiten liefst vier treetjes af te dalen. ,,Ontzettend pijnlijk.’’

Senna Heikoop vorig seizoen in actie voor VC Sneek.

Senna Heikoop vorig seizoen in actie voor VC Sneek. FOTO SIMON BLEEKER

De volleybalgeschiedenis herhaalt zich in Sneek. Het is namelijk niet voor het eerst dat de status van sterkste Friese mannenploeg werd bereikt, maar er vervolgens vrijwillig een stap werd teruggezet vanwege verlies aan kwaliteit.

Dit keer is de ‘tweede tak’ van VC Sneek - het eredivisie-vrouwenteam is al decennia het paradepaardje - wel heel hard geraakt. Er is een dozijn spelers opgestapt, ofwel zo goed als de gehele eerste selectie. De qua leden grootste volleybalclub van Sneek kan vanaf zaterdag nog slechts één mannenteam aan de competitie laten meedoen. Niet in de eerste divisie, maar in de eerste klasse, vier niveaus lager.

Oprichting eigen club

De leegloop vloeit voort uit de wens van negen spelers om een eigen club op te richten. Lokomotiv Hydra werd als naam bedacht. De ploeg mag van de bond beginnen in de promotieklasse, de hoogste klasse onder de vijf divisies.

In de promotieklasse nog twee Sneker ‘splintergroeperingen’: De Plakkers en Zeus/2K. Daar onder bevindt zich de eerste klasse, met het eerste en enige mannenteam van VC Sneek, dat is opgetrokken uit spelers die vorig seizoen uitkwamen in het derde en vierde team.

,,Toen die jongens hun plan doorzetten Lokomotiv oprichtten, is de zaak bij ons als een kaartenhuis in elkaar gezakt’’, aldus Gerard Zijlstra, lid van de technische commisie heren-jongens bij VC Sneek.

,,Er was sprake van een domino-effect, dat mijns inziens werd versterkt door de uitbraak van het coronavirus. Maandenlang kon er niet gespeeld worden en toen sloeg als het ware de nervositeit toe. ‘Wat ga jij doen?’, ‘en jij?’, ‘en jij?’ Het stak elkaar aan. Uiteindelijk zijn er twaalf man vertrokken.’’

Niet alle spelers wensten mee te gaan naar Lokomotiv Hydra. Jeen Pieter van der Meer, Mark Hekstra en Senna Heikoop (zoon van oud-international en jeugdopleider Mark Heikoop) besloten het zelfs hogerop te proberen. Ze meldden zich bij het in de topdivisie uitkomende Donitas. Dat deze Groningse ploeg getraind werd door de oud-Sneker international Arno van Solkema speelde daarbij een rol.

Drie Snekers naar Veracles

,,Maar geloof het of niet: ook daar liep het leeg’’, aldus Senna Heikoop (17). De drie Snekers kozen opnieuw eieren voor hun geld en werden lid van Veracles. Ook een Groningse club, uitkomend in de eerste divisie.

Saillant: die ploeg wordt dit seizoen gecoacht door Paul Oosterhof, die een jaar geleden vertrok als trainer-coach van de vrouwen van VC Sneek. Oosterhof kon de trainingen en het reizen niet meer combineren met zijn werk als docent in Stadskanaal. Heikoop: ,,We blijven in Sneek wonen en gaan twee keer per week met de trein of de auto naar de training. Het is goed te doen.’’

Heikoop herstelt momenteel van een knie-operatie, maar hoopt nog voor de winter zijn entree bij Veracles te kunnen maken. Hij is ambitieus. ,,Ik had met mijn vrienden naar Lokomotiv kunnen gaan, maar ik wil ontdekken waar mijn plafond ligt. Als je in Groningen speelt, kom je automatisch op de radar van Lycurgus (meervoudig landskampioen, red.). Wie weet.’’

Hij betreurt het uiteenvallen van de Sneek-selectie. ,,Ik denk dat als we bij elkaar waren gebleven, we een vaste waarde in de eerste divisie hadden kunnen worden. Zonde dat die spelers op zo’n jonge leeftijd al voor een vriendenteam kiezen en drie niveaus lager spelen. Daardoor dwing je Friese jongens met ambitie al bijna om buiten de provincie te gaan spelen’’, aldus Heikoop.

Sport onder druk

Zijn oudere broer Rowan gaat overigens wel spelen bij Lokomotiv Hydra. Hij woonde vorig seizoen met zijn vriendin Hester Jasper (profvolleybalster, nu spelend in Stuttgart) in het Duitse Suhl en is teruggekeerd naar Sneek om te studeren.

De versnippering komt het mannenvolleybal niet ten goede, vindt Zijlstra. ,,En dat terwijl de sport toch al enorm onder druk staat. Dat merken we ook in Sneek. Wij hebben nog maar twee jongensteams.’’

Hij prijst zich gelukkig dat er een samenwerking is ontstaan met Hevoc uit Heerenveen, dat speelt in de tweede divisie en daarmee met VC058 uit Leeuwarden nu het hoogst spelende Friese mannenteam is.

,,Twee Sneek-spelers zijn naar Hevoc gegaan. Er wordt, onder leiding van Patrick Koelemij, één keer per week getraind in Heerenveen en een keer in Sneek. Zo houden we die jongens in elk geval in het vizier. Wie weet waartoe dat in de toekomst weer kan leiden.’’

Je hoeft echter niet over een glazen bol te beschikken om te voorspellen dat het ontzettend lastig wordt om in Sneek (waar ooit Europa Cup-volleybal werd gespeeld) weer een mannenteam in de eerste of tweede divisie te krijgen.

,,Maar ik wil niet spreken van de genadeklap’’, aldus VC Sneek-bestuurslid Erik Drenth. ,,Deze leegloop is ontzettend pijnlijk, maar we moeten positief blijven. De samenwerking met Hevoc kan iets goeds opleveren. Voor een stad als Sneek is dit echter wel heel zonde.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Volleybal