UEFA loot in december voor Europese kwalificatie WK 2022 in Qatar

UEFA loot in december voor Europese kwalificatie WK 2022 in Qatar ANP

De Europese voetbalbond UEFA gaat op 7 december loten voor de poulefase van de Europese kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar. Voor het Nederlands elftal wordt dan duidelijk welke landen het treft richting het WK.

Voor de 55 Europese lidstaten zijn dertien tickets voor het mondiale eindtoernooi beschikbaar. Het Europese WK-kwalificatietoernooi zal bestaan uit vijf poules van zes teams en vijf poules van vijf teams. De tien groepswinnaars kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK 2022. De tien nummers twee plaatsen zich voor de play-offs, waarin zij gezelschap krijgen van twee Nations League-groepswinnaars, die zich niet via de reguliere kwalificatie plaatsten. Voor de twaalf landen in de play-offs liggen nog drie WK-tickets te wachten. De play-offs bestaan dan ook uit drie rondes.

De nationale ploegen worden ingedeeld op basis van hun positie op de FIFA-wereldranglijst. Dat zou betekenen dat Oranje op dit moment in pot 1 wordt ingedeeld. Het elftal onder leiding van bondscoach Frank de Boer staat vijftiende, met vijf niet-Europese landen boven Oranje geklasseerd. De positie op die lijst kan nog veranderen in aanloop naar de loting in Zürich. Oranje speelt nog drie interlands in de Nations League voor 7 december.

In de werelddelen Afrika, Azië en Zuid-Amerika is de kwalificatie voor het mondiale eindtoernooi al in gang.

Nieuws

menu