Twee uit twee voor Antoinette de Jong en lof voor duwer Irene Schouten

Antoinette de Jong (midden) pakt met Irene Schouten (links) en Ireen WÜst de wereldtitel.

Antoinette de Jong (midden) pakt met Irene Schouten (links) en Ireen WÜst de wereldtitel. Foto ANP/Vincent Jannink

Ze waren wakker geschud, de Nederlandse achtervolgingsploegen. Zowel bij de mannen als vrouwen kwamen de Noren en Canadezen de voorbije twee World Cups met een nieuwe tactiek. Minder wisselen, meer duwen. ,,We werden twee keer naar huis gereden, terwijl we weinig fout deden’’, constateerde Ireen Wüst.

Dus moest ook bij de oranje-vrouwen het roer om. Een paar keer trainden Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten de afgelopen week op de noviteit en meteen pakte het goed uit. Het drietal won goud bij het WK in Thialf.

Vier rondes reed De Jong op kop. Terwijl de start van de Heerenveense slecht was. Ze dacht dat ze het meteen had verprutst, maar uiteindelijk pakte ze net als een dag eerder op de 3 kilometer de gouden medaille. ,,It wie al spannend, want ik moast fjouwer rûntsjes op kop’’, erkende De De Jong. ,,Mar ik tink dat de taktyk de trochslach joech. Op dizze wize hâldst de snelheid.’’

Daar waren ook Wüst en Schouten van overtuigd. Een opsteker richting de Olympische Spelen, vond Wüst. ,,Maar als we Japan willen verslaan, moeten we er nog wel meer op trainen’’, wist Schouten. Japan ontbreekt vanwege de coronapandemie op het WK.

Duwer

De Jong roemde het optreden van Schouten, die zich schikte in de rol van duwer aan de staart van het groepje. ,,Ik ben dat wel gewend in de marathon en massastart’’, zei die. De Jong wees vooral op de laatste actie van Schouten. Na een laatste duw in de bocht, zette ze de eindsprint in en finishte ze naast haar teamgenoten. ,,Dat die se geweldich’’, vond De Jong. Daardoor bleven de drie de Canadese vrouwen nipt voor.

Ook de mannen omarmden de nieuwe tactiek en ook bij Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink – Sven Kramer trok zich vrijdag terug - betaalde zich dat uit in goud. Zonder Kramer was Roest de motor. Hij sleurde de tweede helft van de race aan kop en liet Canada en Rusland in het stof bijten. Noorwegen, de revelatie van de laatste World Cup, werd teleurstellend vierde.