Turken en Noren kunnen het Oranje lastig maken in WK-kwalificatie

Turken en Noren kunnen het Oranje lastig maken in WK-kwalificatie ANP

Van de vijf komende tegenstanders van Oranje in het WK-kwalificatietoernooi staat Turkije met de 32e plaats het hoogste op de wereldranglijst van de FIFA. Daarna komen Noorwegen (44e), Montenegro (63e), Letland (136e) en Gibraltar (195e).

Oranje, veertiende op de mondiale ranking, moet in groep G de eindzege pakken om een ticket te bemachtigen voor het eindtoernooi om de wereldtitel eind 2022. De nummer 2 krijgt in de play-offs nog een herkansing.

Van Montenegro, Letland en Gibraltar heeft Nederland komend jaar in poule G normaal gesproken niet zoveel te duchten. Turkije en Noorwegen daarentegen kunnen het de ploeg van bondscoach Frank de Boer zeker lastig gaan maken. Turkije bleef Oranje in de kwalificatie voor het EK van 2016 al eens de baas. Nederland ontbrak daarna ook bij het WK 2018 in Rusland.

Turkije

Turkije, met onder anderen Feyenoorder Orkun Kökcü mogelijk in de gelederen, degradeerde vorige maand nog wel uit divisie B in de Nations League. In de zware groep 3, met Hongarije, Rusland en Servië als tegenstanders, eindigde de ploeg van bondscoach Senol Günes als laatste met 6 punten uit zes wedstrijden.

Noorwegen eindigde in dezelfde divisie van de Nations League als tweede in groep 1. Onder leiding van bondscoach Lars Lagerbäck haalden de Noren 10 punten uit zes duels. Afgelopen donderdag werd Stale Solbakken als nieuwe bondscoach gepresenteerd. Hij mag aan de slag met onder anderen Erling Haaland (20), de inmiddels al vermaarde topscorer van Borussia Dortmund, en met middenvelder Martin Ødegaard, de oud-speler van sc Heerenveen en Vitesse die nu bij Real Madrid probeert een vaste kracht te worden.

Noors elftal

Aanvaller Jørgen Strand Larsen (FC Groningen) maakte half november tegen Oostenrijk (1-1) zijn debuut in het Noors elftal nadat de A-selectie van Lagerbäck in quarantaine moest na een positieve coronatest van international Omar Elabdellaoui. Ook de middenvelders Sondre Tronstad (Vitesse) en Hakon Evjen (AZ) kregen daardoor in Wenen een kans in het Noorse gelegenheidsteam.

In tegenstelling tot Turkije wist Noorwegen zich niet te plaatsen voor het eindtoernooi om de Europese titel, volgend jaar zomer.

Nieuws

menu