Trotse Roglic ziet af in de gele trui

Trotse Roglic ziet af in de gele trui ANP

Het had een rustiger dagje mogen zijn, zijn eerste in de gele trui. Maar Primoz Roglic had zich wel trots gevoeld. "Het is het hoogste wat je kunt bereiken in de wielersport. Ik ben echt trots dat ik deze trui mag dragen", vertelde de Sloveense kopman van Jumbo-Visma na de negende etappe van de Tour de France. De rit eindigde in een massasprint, gewonnen door de Ier Sam Bennett.

Het is een energieslurper, zo'n leiderstrui met vele verplichtingen. Roglic kent het uit de Giro waarin hij vorig jaar vijf dagen de roze leiderstrui droeg. En uit de Vuelta die hij vorig jaar won. "Het kost veel energie, maar we hebben er inmiddels ervaring mee en kunnen er goed mee omgaan."

Met een parcours grotendeels langs de Atlantische kust lag het gevaar van zijwind en dientengevolge breuken in het peloton constant op de loer. "Het was zwaar, zeker ook na zo'n rustdag. Je moet weer in het ritme komen en het ging vanaf het begin weer hard. Het was uitdagend, maar de ploeg heeft weer geweldig gewerkt om mij veilig en uit de wind te houden", vertelde Roglic, die zondag in de tweede Pyreneeënrit de leiding had genomen in het algemeen klassement.

In de ochtend kwam daar een extra dimensie bij met de uitslag van de coronatests, die de Tour moeten behoeden voor massale besmettingen. De stress daarover was meegevallen bij Roglic. "Eerlijk, ik heb geen moment gedacht dat een van ons positief kon zijn. We zijn allemaal gezond. Ik ben ook blij dat de koers gewoon door kan gaan, met alle renners." Niet met koersdirecteur Christian Prudhomme, die wel positief testte. Roglic: "Ik wens hem een spoedig herstel."

Nieuws

menu