Europese titel van Douwe Amels zorgt voor trots en tranen in Drachten, de bakermat van het succes. 'Wat had zijn eerste trainster en allergrootste fan dit schitterend gevonden'

De Europese titel van hoogspringer Douwe Amels mag nu al tot een van de grootste sportieve verrassingen van dit jaar worden gerekend. Niet alleen de kampioen werd door emoties overmand. Ook in thuishaven Drachten werd trots vermengd met tranen.

Hoogspringtrainer Sierd Wijnalda laat aan jeugdatleten van AV Impala de 2 meter 31 zien die zijn pupil Douwe Amels op het EK heeft gesprongen.

Hoogspringtrainer Sierd Wijnalda laat aan jeugdatleten van AV Impala de 2 meter 31 zien die zijn pupil Douwe Amels op het EK heeft gesprongen. Foto: Jilmer Postma

2,31 meter. De toch niet kleine Sierd Wijnalda moet zich rekken om de, voor de foto, op die hoogte gelegde lat aan te raken. Jonge atleten uit zijn trainingsgroep kijken met een mengeling van verbazing en bewondering toe. Zó hoog! Ja, zegt Wijnalda. Zo hoog sprong Douwe Amels zondag op het EK indoor in Istanboel.