Treffers Joost van Aken helpen SC Heerenveen langs Excelsior

SC Heerenveen-verdediger Joost van Aken.

SC Heerenveen-verdediger Joost van Aken. FOTO ANP

SC Heerenveen won zaterdag het laatste oefenduel van de voorbereiding met 3-1 van Excelsior. Joost van Aken was tweemaal trefzeker.

De kans is groot dat Van Wonderen vrijdag 5 augustus, als Heerenveen het seizoen opent met een thuiswedstrijd tegen Sparta, met dezelfde basisopstelling begint als tegen Excelsior. Mits Tibor Halilovic dan nog afwezig is. De Kroatische middenvelder ontbrak tegen Excelsior door een blessure, waardoor Mats Köhlert een plek op het middenveld kreeg. Köhlert maakte de voorbije weken een goede indruk als linksback, maar die positie kon nu weer worden ingevuld door Rami Kaib.

Heerenveen speelde voor rust niet groots tegen Excelsior, maar had wel een overwicht. Na schoten van Sven van Beek en Sydney van Hooijdonk was de eerste echte kans voor Thom Haye. Hij werkte een scherpe voorzet van Kaib naast het doel.

Sarr scherp na rust

Excelsior werd via Kenzo Goudmijn gevaarlijk, maar Andries Noppert bokste het harde schot van de middenvelder uit de doelmond. Een 0-0 ruststand leek in de maak, maar enkele seconden voor het fluitsignaal kopte Joost van Aken de 1-0 binnen. Meteen na rust verdubbelde Amin Sarr de score: de spits knikte raak na een voorzet van Kaib.

Een kwartier voor tijd deden de Rotterdammers iets terug via Luuk Admiraal, maar verder liet Heerenveen het niet komen. Integendeel: Van Aken zorgde in de slotminuten, na goed terugleggen van Sarr, voor de 3-1.