Traoré gelooft in zijn kwaliteiten en wil kans grijpen bij Ajax

Traoré gelooft in zijn kwaliteiten en wil kans grijpen bij Ajax ANP

Iedere vergelijking tussen Atalanta en VVV-Venlo gaat mank, merkte Lassina Traoré tijdens de onbesliste tweede groepswedstrijd van Ajax in de Champions League (2-2). "Maar ik ben toch blij dat ik mezelf heb laten zien", zei hij in Bergamo. "En ik was nog veel blijer geweest als we hadden gewonnen."

De 19-jarige spits uit Burkina Faso ging zaterdag plotseling de wereld over met vijf doelpunten en drie assists in een ongekend doelpuntenfestijn in het noorden van Limburg (0-13). In heel veel landen verscheen zijn naam wel even in de media. Traoré werd plotseling in een adem genoemd met Marco van Basten, die ook wel eens vijf keer doel trof voor Ajax.

Waar Van Basten de bal vaak streelde of aan een touwtje leek te hebben, daar wil Traoré 'm nog wel eens te ver van zijn voeten laten springen. Zijn techniek en aannames maken hem op het eerste gezicht nog niet de ideale spits voor Ajax. Ook daarom zocht directeur voetbalzaken Marco Overmars afgelopen zomer naar een centrumaanvaller van wereldklasse.

Aanspeelpunt

Maar Ajax heeft veel last van de coronacrisis, nog meer als clubs uit grote competities die nog steeds torenhoge televisiegelden ontvangen. De recordkampioen van Nederland is veel meer afhankelijk van betalende toeschouwers. En die zijn voorlopig nog niet welkom in de Johan Cruijff ArenA. Dan maar met Dusan Tadic in de spits, moet Overmars gedacht hebben. Maar trainer Ten Hag ziet toekomst in Traoré, die vijf jaar geleden in zijn geboorteplaats Bobo-Dioulasso nog op straat met blote voeten tegen een bal trapte.

"Hij is zo sterk en daarom een heel goed aanspeelpunt", zei Ten Hag na het gelijkspel tegen Atalanta. "Hij laat zijn medespelers en de hele ploeg ook hier beter voetballen. In het begin van dit jaar tegen Getafe was hij nog een jongetje. Maar hier heb ik opnieuw een kerel gezien. Hij forceert een strafschop en maakt de 0-2. Ik ben heel tevreden over hem."

Ontdekking

Traoré werd ontdekt door Rahim Ouédraogo, een oud-speler van FC Twente die de spits ooit zag schitteren bij FC Rahimo in zijn geboorteland. Hij verdiende een contract bij Ajax Cape Town en kwam bijna twee jaar geleden naar Amsterdam. Traoré heeft misschien wel het talent van zijn moeder, die jarenlang aanvoerster was van de nationale voetbalploeg van Burkina Faso. Zijn vader Temany kon ook aardig voetballen, maar schopte het nooit zo ver als zijn inmiddels bekende zoon.

"Ik geloof in mijn kwaliteiten", zei Traoré die na zijn 0-2 zo hard schreeuwde dat zijn oerkreet even door het lege stadion bleef galmen. "Er komen nog zo veel wedstrijden. Ik wil mijn kans grijpen bij Ajax. Daar ga ik nu voor."

Nieuws

menu