Trainer Ten Hag jaagt weer grote doelen na met Ajax

Trainer Ten Hag jaagt weer grote doelen na met Ajax ANP

Met een stevige donderspeech beëindigde trainer Erik ten Hag zaterdag de eerste training van Ajax in de aanloop naar het nieuwe seizoen. "Ze moeten mentaal weerbaar blijven", mopperde hij even later. "Ze moeten onverstoorbaar blijven, ook bij een negatieve beslissing."

Ten Hag vond het maar niets dat de verliezers van een partijspelletje bij assistent-trainer Winston Bogarde bleven protesteren tegen een treffer van Noa Lang, die buitenspel zou hebben gestaan. Uiteindelijk veroordeelde hij alle verliezers tot tien push-ups.

Ten Hag is blij dat het nieuwe seizoen volgende maand eindelijk weer lijkt te beginnen, nadat het afgelopen voetbaljaar in maart abrupt werd afgebroken wegens corona. "Het is een voordeel dat iedereen eindelijk eens uitgerust start", zei hij. "Ze zijn weer fit, al moet je jezelf ook afvragen voor hoe lang met die overvolle kalender met interlands en geen winterstop."

Selectie

Ten Hag is tevreden met zijn huidige selectie. Hakim Ziyech (Chelsea), Joël Veltman (Brighton & Hove Albion) en Sven Botman (Lille OSC) zijn voor zo'n 50 miljoen vertrokken. Antony (São Paulo), Mohammed Kudus (FC Nordsjælland) en Maarten Stekelenburg (Everton) zijn voor minimaal 24 miljoen euro neergestreken in Amsterdam.

Ajax heeft met Donny van de Beek, Nicolás Tagliafico en André Onana afspraken lopen tegen welke voorwaarden ze nog mogen vertrekken. "Aan die afspraken zullen we ons houden", zei Ten Hag voordat hij benadrukte dat Ajax niet verrast wil worden vlak voordat de transfermarkt in oktober weer op slot gaat. "We moeten nog wel vervangers voor ze kunnen vinden."

Verwachtingen

Onana (enkelblessure), Dusan Tadic (medische testen) en Kudus (werkvergunning) waren er zaterdag nog niet bij op de training. Ten Hag heeft goede hoop dat het drietal dinsdag aansluit. De trainer van Ajax noemde de aanwezigheid van Neres op het trainingsveld een "enorme meevaller". De Braziliaan worstelde acht maanden met een knieblessure en lijkt op weg om eindelijk weer fit te worden.

De speelwijze van Ajax zal niet veranderen, de doelstellingen evenmin. "We hebben weer grote verwachtingen", zei Ten Hag, die met Ajax de afgelopen jaren de landstitel, KNVB-beker en overwinteren in de Champions League najaagde.

De coach hoopt dat Ajax zich dit seizoen niet via de voorronden voor de Champions League hoeft te kwalificeren. "Maar dat weten we pas zeker als Napoli of Olympique Lyon deze editie van de Champions League niet wint", zei Ten Hag, die zich geen zorgen lijkt te maken over het protest dat AZ bij de UEFA heeft neergelegd tegen de manier waarop de KNVB de Europese tickets voor het nieuwe seizoen heeft verdeeld.

Nieuws

menu