Trainer Sjors Ultee ziet een Cambuur dat goals kinderlijk eenvoudig weggeeft aan Ajax: 'Daar zijn nog flink wat stappen in te zetten'

Sjors Ultee loopt van het veld na de kansloze nederlaag tegen Ajax.

Sjors Ultee loopt van het veld na de kansloze nederlaag tegen Ajax. Foto: ANP/Olaf Kraak

Een wedstrijd waarin Cambuur eigenlijk negentig minuten lang teruggedrongen werd door de tegenstander. Frustrerend om te spelen en om naar te kijken voor een trainer, merkte ook trainer Sjors Ultee.

„Dat je gewoon helemaal kansloos bent geweest, dat is frustrerend”, vertelt Ultee. Zijn plan om Ajax met vijf verdedigers van scoren af te houden kon na een helft spelen overboord. Met name het eerste doelpunt was een typisch ‘Ajax-doelpunt’, vindt de trainer. Laat daar nou net ontzettend op gehamerd zijn voorafgaand aan de wedstrijd. „We hebben wel honderd keer besproken: het inspelen van Tadic, iemand die eronder komt, dat moeten we te allen tijde voorkomen. Het is een standaard Ajax-goal, met tempo.”

„Maarja: dat is heel makkelijk uitleggen op een tactiekbord, maar met het tempo van de wedstrijd zijn spelers dat dan toch kwijt”, weet Ultee. „Maar dat zijn wel dingen die de spelers moeten leren. Daar zijn nog flink wat stappen in te zetten.”

Tien minuten lang zag de trainer zijn idee - vijf minuten laag staan en dan twee minuten hoog - redelijk terugkomen, met wat balveroveringen, maar daarna was Cambuur het kleine beetje grip dat er was volledig kwijt. „We werden volledig teruggedrongen. Als je het over kansen hebt dan is er maar één kans die terugkomt, dat is de kans van Silvester van der Water vlak voor rust. Dat was het ideale moment voor een doelpunt geweest.”

Van der Water werd door nieuweling Navarone Foor voor het doel gezet, maar schoot ontzettend druistig over. „Verder was het gewoon een hele moeilijke wedstrijd”, zegt Ultee.