Totilas

Hoewel het natuurlijk gewoon bij het leven hoort, ben je nooit getraind op de dood.

Renze Lolkema.

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Nooit gedacht dat het heengaan van kindervriend Aart Staartjes, begin dit jaar, bij me zou binnenkomen. Twee weken later verongelukte basketbalgrootheid Kobe Bryant. Dat vond ik nog erger dan het vaarwel van die stratenmaker-op-zee. Lara van Ruijven overleden? Dat was deze zomer de overtreffende trap van sterven. Waarom? Zeg het maar. Geen idee. Ze was veel te jong. En prachtig! Dat zal het zijn.

Je kan niet om iedereen huilen. Dan blijf je bezig. Rob Rensenbrink, Pim Doesburg en Wim Suurbier gingen dit jaar dood. Dat deed me veel minder dan Diego Maradona. Dat was pas echt een held.

Als mijn moeder nog had geleefd zou ze op een avond zijn begonnen over dat kardinaal Simonis nu gelukkig is in het hiernamaals. Als ik dan Eddie van Halen ter sprake zou hebben gebracht, of Chadwick Boseman, zou ze me verward hebben aangekeken. Ik bedoel, het is voor iedereen persoonlijk. In Corrie van Gorp en Liesbeth List zouden we elkaar een beetje kunnen hebben steunen. Vera Lynn? Die was zelfs te oud voor haar, bij de dood van Sean Connery twijfel ik. Zij heeft nooit in James Bond geloofd.

Deze week stierf Totilas. Veel paardenliefhebbers zullen een traantje hebben weggepinkt. Zoveel schoonheid, zoveel gratie, zoveel elegantie, Friesland op z’n allermooist. De Doutzen Kroes onder de dressuurpaarden. Totilas - met Edward Gal in het zadel - bracht zelfs juryleden aan het huilen. Van ontroering, van emotie. Dat ze dit met eigen ogen konden zien, dat dit bestond, dat ze dit mochten meemaken. Ballet in de paardenbak, tienen op het scorebord.

Toch liep dit sprookje slecht af. Vlak voor de Zomerspelen van Londen van 2012 werd Totilas voor liefst 15 miljoen euro verkocht aan een Duitse miljonair. Geen goud, geen olympische roem. Daarna werd pas duidelijk hoe intiem de klik was geworden tussen Totilas en Edward Gal. Die bleek niet in geld uit te drukken.

Een relatie heb je niet zomaar, die bouw je op. Totilas hield op met stralen toen een rijkeluiskind op zijn rug klom. Waardoor de wereld een oeroude levensles kreeg geserveerd: succes is niet te koop. Geluk al helemaal niet.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column