Topschaker Sipke Ernst uit Dokkum spant kort geding aan tegen gemeente Hoogeveen. Hij wil zonder coronapas meedoen aan NK

Archieffoto Sipke Ernst. Foto: Jan Kanning

Zes Nederlandse topschakers, onder wie Sipke Ernst uit Dokkum, hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse schaakbond KNSB en de gemeente Hoogeveen.

Daarin eisen de schakers dat zij aan het NK in Hoogeveen mogen meedoen zonder coronatoegangsbewijs (CTB), of anders dat de KNSB het toernooi dusdanig organiseert dat de deelnemers niet hoeven te beschikken over een coronapas.

Het kort geding dient woensdagmiddag in de rechtbank in Haarlem. Sipke Ernst uit Dokkum behoort tot de eisers.

Geldige QR-code vereist

De gemeente Hoogeveen heeft het NK voor mannen en vrouwen als ‘evenement’ aangemerkt. Hierdoor hebben alle deelnemers een geldige QR-code nodig en kan de verplichting ontstaan om zich dagelijks te laten testen op het coronavirus. Volgens de zes schakers, onder wie ook oud-kampioen Sergey Tiviakov, bestaat daar door de toepassing van de afgesproken coronarichtlijnen van de bond van rechtswege geen noodzaak toe. Bovendien vinden zij het een verplichting die ten koste gaat van hun prestaties.

De organisatie van het Nederlands kampioenschap kijkt nog wel of er nog een andere locatie kan worden gevonden voor het evenement dan het gemeentehuis, zegt toernooisecretaris Jeroen Bottema.

,,Het is traditie dat het evenement in het gemeentehuis plaatsvindt”, aldus Bottema. ,,Na de laatste persconferentie over corona van minister De Jonge zijn we in overleg gegaan. De gemeente staat op het standpunt dat zij verantwoordelijk is voor het QR-beleid in de stad. Men wil het goede voorbeeld geven. Dat betekent dat in het gemeentehuis, waar veel mensen komen, een bewijs moet worden getoond.”

‘We proberen naar een andere locatie te kijken’

Bottema zegt daar begrip voor te hebben. ,,Maar niemand is gebaat bij een gedevalueerd toernooi. Daarom proberen we naar een andere locatie te kijken. Dat moet volgens mij nog wel te regelen zijn, zo’n grote ruimte hebben we niet nodig. We zijn echter ook afhankelijk van wat de schaakbond wil. Wij hadden eerder al bedacht ergens anders te spelen, maar de bond wilde dat niet.”

Het jaarlijkse schaakfestival in het gemeentehuis van Hoogeveen begint vrijdag en eindigt zaterdag 23 oktober. Dit jaar vindt tijdens dit toernooi ook het NK voor mannen en vrouwen plaats. Het NK voor vrouwen wordt volledig in Hoogeveen afgewerkt, het NK voor mannen wordt voor een deel in Drenthe gehouden. Tussen 27 november en 3 december strijden de vier overgebleven schakers in Rotterdam om de Nederlandse titel.

Nieuws

Meest gelezen