De titel van Cambuur is ook van reservespitsen Ladan en Pouwels, die amper speelden: 'Tja. Er liep ene Robert Mühren rond'

In het succes van SC Cambuur speelden reservespitsen Delano Ladan en Maarten Pouwels dit seizoen een bescheiden rol. Toch is de titel ook hún titel. ,,Zo voelt het tenminste wel.”

Delano Ladan (links) met het kampioensschild, Maarten Pouwels toont het promotieschild.

Delano Ladan (links) met het kampioensschild, Maarten Pouwels toont het promotieschild. Foto: Henk jan Dijks

Een doelpunt op 28 oktober 2020 in de na strafschoppen gewonnen bekerpot tegen RKC Waalwijk. Dat was de oogst van Maarten Pouwels (22) dit seizoen. Delano Ladan (21) kwam zelfs helemaal niet tot scoren. Zijn laatste treffer in een Cambuurshirt dateert van bijna exact een jaar eerder, op 29 oktober 2019. Hij scoorde toen, eveneens in de bekerstrijd, driemaal tegen VV Goes.

Magere cijfers, maar die vertellen niet het hele verhaal. Dat het tweetal in de competitie niet tot scoren kwam, heeft meerdere redenen. Bijvoorbeeld het aantal speelminuten: 56 voor Ladan en 53 voor Pouwels. Schamele minuten die bijeen moesten worden gesprokkeld in negen korte invalbeurten voor allebei. In de basis stonden ze nooit. Pouwels, grijnzend: ,,Tja. Er liep ene Robert Mühren rond, hè.”

Barbecue

Vandaag trainen ze met Cambuur voor het laatst dit seizoen. In de middag volgt een barbecue en de selectie gaat nog gezamenlijk enkele dagen op vakantie naar Ibiza om de titel te vieren.

,,Een titel die van ons allemaal is”, benadrukt Ladan. ,,Maakt niet uit of je veel of weinig speelt; we zijn een team, een collectief.” Reserves zoals Pouwels en hijzelf speelden weliswaar geen hoofdrol, maar droegen met een goede instelling en werklust bij aan de goede teamgeest en het niveau op de trainingen.

Dat Pouwels geen basisspeler zou worden dit seizoen was al duidelijk toen hij afgelopen zomer van Go Ahead Eagles overkwam. Concurrent Mühren eindigde vorig jaar in de door de coronacrisis stilgelegde competitie al met 26 goals in 29 duels en dus was duidelijk dat Pouwels hooguit stand-in zou worden. Voor Ladan (21), sinds medio 2019 in dienst bij Cambuur, gold eenzelfde status.

,,Als je Mühren voor je hebt, weet je genoeg. Die heeft het super gedaan, echt knap”, zegt Ladan vol bewondering over de man die 38 competitiegoals maakte. Pouwels knikt en vult aan: ,,Desondanks hoop je voor jezelf op meer speelminuten. Daar ben ik wel teleurgesteld over geweest, maar dat begreep de trainer ook wel. Is logisch natuurlijk, iedereen wil voetballen.”

Driedubbel pech

Voor Ladan leken er aanvankelijk nog kansen op de flanken. De door ADO Den Haag opgeleide aanvaller had echter driedubbel pech. Niet alleen Mühren was een concurrent voorin, de vleugels waren ook nog eens goed bezet met mannen als Issa Kallon, Jarchinio Antonia en Giovanni Korte. ,,En in het begin van het seizoen scheurde ik een enkelband.”

Eenmaal weer fit stond het elftal al. Als klap op de vuurpijl nam Cambuur begin februari ook nog vleugelaanvaller Nick Doodeman per direct over van FC Volendam. Daarmee was het lot van Ladan qua speeltijd zo goed als bezegeld.

Genoeg redenen dus waarom van beide jonge aanvallers dit kampioensjaar weinig werd vernomen binnen de lijnen. Toch kijkt het tweetal terug op een geslaagd seizoen. Ladan: ,,Een kampioenschap is sowieso mooi om mee te maken, daar kun je ook als reservespeler van genieten.” Pouwels: ,,Net als van hoe we soms speelden. Zoveel scoren, zoveel winnen.”

Terug naar de voorbereiding op dit seizoen. Bij de buitenwacht rees de vraag of er binnen de nagenoeg intact gebleven selectie strubbelingen zouden ontstaan. Dit omdat mogelijk veel van dezelfde spelers als in het seizoen ervoor op de bank zouden belanden. Ladan, schouderophalend: ,,Dit is een hechte groep. We zijn allemaal professionals. Dan moet je je ook professioneel gedragen als je niet speelt: de ploeg steunen, alles geven op de training en jezelf ontwikkelen.”

Spelen in oefenpotjes met jongens van Onder 21 en reserves van het eerste; daar moesten ze qua wedstrijdritme vooral hun voldoening uit halen. ,,Leren, minuten maken”, zegt Pouwels. ,,Je wilt altijd beter worden”, voegt Ladan toe.

Sensor

Van collega-spits Mühren leerden ze ook. Een meter meer naar links of rechts, wanneer even terug laten zakken; zulke zaken. ,,Robert heeft veel ervaring en kwaliteit. Het is alsof hij een sensor heeft waardoor hij weet waar hij moet staan om te scoren. En hij is superscherp in de afronding”, analyseert Pouwels.

De reservespits staat ook komend seizoen onder contract in Leeuwarden. Of hij blijft of wellicht verhuurd wordt, is nog onzeker. ,,Wat ik zelf voor ogen heb?” Knipogend: ,,Dat we met 0-4 winnen in De Kuip.” Het tweetal dolt vervolgens met elkaar dat een hattrick dan ook wel fijn zou zijn.

Die komt dan hoe dan ook niet van Ladan, want die vertrekt sowieso bij Cambuur. Hij krijgt geen nieuw contract. ,,Aan de ene kant was ik graag meegegaan de eredivisie in. Aan de andere kant: ik moet ook minuten gaan maken.“ Hopelijk in Nederland, voegt hij eraan toe. ,,Mijn vriendin is namelijk zwanger. Dus naar het buitenland gaan, lijkt me even geen goed idee.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Instagram