Tiental Heerenveen incasseert late gelijkmaker in Waalwijk: 1-1

Mitchell van Bergen feliciteert de doelpuntenmaker Henk Veerman. Foto: ANP/ROY LAZET

SC Heerenveen dacht zondagmiddag in Waalwijk met tien man stand te kunnen houden bij RKC, maar bezweek uiteindelijk toch onder de Brabantse druk. De ploeg van Johnny Jansen incasseerde in de 9de competitieronde uiteindelijk toch de gelijkmaker: 1-1.

In de openingsfase van de wedstrijd had RKC - dat dit seizoen nog maar een wedstrijd won - meer balbezit, maar ging SC Heerenveen dodelijk effectief met de eerste kans van de wedstrijd om. Henk Veerman nam een dieptepass van verdediger Jean Paul van Hecke perfect aan en omspeelde volgens RKC-goalie Kostas Lamprou. Er waren amper twintig minuten gespeeld toen de Volendammer voor zijn achtste doelpunt in dit eredivisiejaar tekende.

Heerenveen kreeg vervolgens meer grip op de gastheren, kwam er ook gevaarlijker uit, maar Mitchell van Bergen kon voor rust een paar buitenkansen niet in treffers omzetten. Aan de andere kant behoedde keeper Erwin Mulder Heerenveen voor de gelijkmaker. Een inzet van Cyril Ngonge werd door de goalie fantastisch uit het doel gebokst.

Rode kaart

Tegenvaller voor Heerenveen was de rode kaart voor Sieben Dewaele, vlak voor rust. De Belg stond in de basis omdat Oliver Batista Meier onverwacht in thuisquarantaine werd gezet. Op de huurling van Bayern München werd zaterdagmiddag het coronaprotocol toegepast. Dewaele ging in de 42ste minuut op het been van Ngonge staan waarna scheidsrechter Bax hem per direct van het veld stuurde.

Na rust, met Ibrahim Dresevic in de ploeg voor Benjamin Nygren, kreeg SC Heerenveen het met tien man een stuk zwaarder. Daar had Henk Veerman iets aan kunnen doen toen hij in de 55ste minuut alleen op Lamprou afstormde, maar de spits vond in de Griekse keeper zijn meerdere.

Heerenveen flink onder druk

Ook Van Bergen was wederom niet in staat de bevrijdende 0-2 te maken. Daardoor bleef het Friese tiental onder grote druk staan, die ze uiteindelijk teveel werd, ook al zorgde doelman Erwin Mulder steeds weer voor uitstel.

Maar het moest een keertje misgaan. Vitalie Damascan kegelde uiteindelijk in de 83ste minuut de verdiende 1-1 binnen.

Van Hecke en Henk Veerman kregen in blessuretijd nog kansen op 1-2, maar dat zou eigenlijk teveel van het goede zijn geweest.

Lees hier het liveblog terug.

Nieuws

menu