Supporters in het stadion scoren een tien met een griffel bij Cambuur-De Graafschap

Voor het eerst als kampioen aan de aftrap en ruim tweeduizend man publiek op de tribune. Dat Cambuur niet won van De Graafschap was niet eens een domper op de feestvreugde.

Mike Snoei en Henk de Jong schudden elkaar de hand na de 1-1.

Mike Snoei en Henk de Jong schudden elkaar de hand na de 1-1. Foto: Henk Jan Dijks

Na een promotiefeestje twee weken geleden buiten de muren van het stadion, konden de aanwezige Cambuursupporters gisteravond binnen diezelfde muren ook weer eens van hun ploeg genieten (en daarna ook nog, met een nieuwe korte balkonscène). Het begon al met een erehaag van De Graafschap, gevolgd door een prachtige sfeeractie met immens spandoek op de lange zijde en vuurwerk overal langs het veld. Een kampioenswaardige entree.

Het publiek droeg eraan bij. Door de coronaregels was slechts een beperkte bezetting van het stadion mogelijk. Maar bij de ruim tweeduizend toeschouwers die aanwezig mochten zijn, spatte de beleving en het enthousiasme er de hele avond vanaf. Ze maakten lawaai voor tien, of in dit geval: tienduizend.

Met publiek

Voor het eerst sinds 25 september 2020 konden ze weer eens een thuisduel met eigen ogen aanschouwen. Cambuur won destijds met 5-2 van Jong FC Utrecht. Een mondkapje in openbare ruimtes was nog niet verplicht, de invoer van een avondklok leek nog verder weg dan een nieuwe Elfstedentocht, mensen mochten nog zes anderen thuis ontvangen en cafe’s en restaurants waren nog ‘gewoon’ open tot na middernacht.

Zo lang geleden was het dus, voetbal in Leeuwarden mét publiek.

Geen wonder dat supporters zich enthousiast meldden voor een kaartje. Een testafspraak ergens op een industrieterrein in Leeuwarden, een negatief resultaat en in veel gevallen een andere zitplaats dan gewend; de voorwaarden en consequenties deerden de menigte niet. Wie voor de aftrap rondvroeg bij de ingangen, hoorde van velen het hetzelfde: ,,Mooi er weer bij te kunnen zijn.”

‘Gun De Graafschap promotie’

Jordy Terpstra was een van hen. ,,Ik heb ernaar uitgekeken”, zei hij. ,,Bijzonder wordt het sowieso. Maar wel graag met winst, al gun ik De Graafschap de tweede promotieplek wel.”

Het resultaat maakte voor weer andere supporters niet uit, zoals Melroy Polhoud. ,,Natuurlijk hoop ik dat Cambuur wint, maar hoe dan ook maak ik er een feestje van.” Eigenlijk zou hij er met zijn vader zijn, maar die is ernstig ziek. ,,Anderen uit mijn vak (19, red.) zijn er wel. We zitten verspreid. Ik kreeg een kaartje op Zuid. Prima, weer eens wat anders.”

Anders was het ook voor de spelers. Die genoten van het publiek. Bijvoorbeeld Michael Breij. ,,Ik heb dit seizoen echt gemerkt hoe ik het spelen voor publiek mis. En nu dan in ons eigen stadion, zoveel toeschouwers. Want het voelde echt als veel, hoor”, sprak de middenvelder. ,,Wat een lawaai, mooi man. Dan geef je een voorzet en hoor je het geluid vanaf de tribunes als reactie.”

‘Mooi voor de supporters’

Trainer Henk de Jong had ook genoten. ,,Dit vind ik prachtig. Het is mooi voor onze supporters dat een deel van hen vanavond erbij kon zijn. We hadden graag gewonnen, maar oké. Lastige tegenstander, lastige wedstrijd.”

De Leeuwarders begonnen nog goed aan het duel, waren voetballend de betere. Grote kansen bleven uit, al was Robert Mühren er met een goed schot nog het dichtste bij. Halverwege de eerste helft kroop De Graafschap uit de schulp, wat leidde tot gevaar. Dat leidde tot de 0-1 bij rust, via een eigen doelpunt van Breij. ,,Ik had het zelf niet eens door”, zei hij naderhand.

Een kwartier na rust was het invaller Giovanni Korte die met een hard en fraai schot de 1-1 maakte. De beste kansen waren in het restant van het duel tussen de nummers 1 en 2 voor De Graafschap, maar het bleef bij een gelijkspel. De Jong en diens collega Mike Snoei vonden dat in de slotminuten zichtbaar prima.

En de supporters? Die eigenlijk ook wel: een punt voor het gelijkspel en drie punten voor de sfeer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport