Thialf decor voor WK ijshockey; Heerenveense ijshal ontvangt in januari 2024 de mondiale vrouwen onder de 18 jaar

Thialf is in januari het decor van het WK ijshockey voor vrouwen onder de 18 jaar.

Thialf is in januari het decor van het WK ijshockey voor vrouwen onder de 18 jaar. Foto: archief Henk Jan Dijks

Het WK ijshockey voor vrouwen onder de 18 jaar is toegewezen aan Heerenveen. In januari spelen ze in Thialf om de wereldtitel op het op een na hoogste niveau.

Samen met de gemeente Heerenveen heeft IJshockey Nederland het WK, dat van 15 tot en met 21 januari wordt gehouden, binnengehaald. ,,Wy binne der tige bliid mei’’, zegt vicevoorzitter Danny Micola von Fürstenrecht van IJshockey Nederland. ,,In moaie opstekker foar de frouljussport.’’

De organisatie van het WK past in de ambitie van de ijshockeybond om één keer in de drie jaar een WK te organiseren. Het WK voor senioren lukt nog niet, omdat er dan twee ijshallen vlak bij elkaar nodig zijn. Wellicht dat het in Friesland in de toekomst samen met Leeuwarden kan.

Het WK kan dienen om nog meer meisjes het ijs op te trekken. Het Nederlandse vrouwenijshockey is de laatste jaren flink aan het groeien. De Nederlandse seniorenploeg speelt in augustus in China ook het WK op het tweede niveau.

In 2012 was Thialf voor het laatst gastheer van een WK. Toen speelden de jongens onder de 18 er hun mondiale titelstrijd.