Tekenen van herstel bij SC Heerenveen, maar het optimisme is enigszins geforceerd

Eindelijk weer een overwinning, de kwartfinale is bereikt, vreugde alom. Toch is het optimisme bij SC Heerenveen enigszins geforceerd.

 Joey Veerman (l.) schiet SC Heerenveen vanaf de penaltystip naar de kwartfinale van het bekertoernooi.

Joey Veerman (l.) schiet SC Heerenveen vanaf de penaltystip naar de kwartfinale van het bekertoernooi. Foto: Cor Lasker

Hij was vorig seizoen hopeloos geflopt in het Abe Lenstra-stadion, maar gisteravond was iedereen bij SC Heerenveen maar wat blij met de inbreng van Ricardo van Rhijn.

Wat bezielde de rechtsback van FC Emmen, vlak voor het einde van de wedstrijd? Een moment van kortsluiting in het hoofd – Van Rhijn sloeg de bal totaal onnodig weg met zijn hand in het strafschopgebied – bezorgde Heerenveen een plek in de kwartfinale. De toegekende penalty werd namelijk binnen geschoten door Joey Veerman: 1-2.

Het doel van de avond, de volgende ronde van de beker, werd dus bereikt. Ook niet onbelangrijk: de ploeg van Johnny Jansen speelt hoe dan ook een thuiswedstrijd in de kwartfinale. Wie weet wat het bekertoernooi dit seizoen voor moois kan brengen.

Jansen noemde de bekeroverwinning ,,hartstikke belangrijk’’. De trainer van Heerenveen doelde daarmee niet alleen op de kwartfinale, maar ook op het hervinden van een goed gevoel.

Ja, voorzichtige tekenen van herstel zijn inmiddels zichtbaar. Dat was gisteren tegen Emmen het geval, zowel in mentaal als voetballend opzicht, zoals de negatieve spiraal een paar dagen eerder al voorzichtig werd omgebogen in het uitduel met VVV-Venlo (1-1). ,,Tegen VVV vond ik al dat we als team opereerden”, zei Jansen. ,,Daar was ik heel blij mee, of je nu slecht of goed voetbalt.”

,,Het klinkt misschien gek”, vervolgde de trainer. ,,Maar stel dat wij in Venlo hadden verloren, dan had ik nóg een goed gevoel aan die wedstrijd overgehouden. Omdat ik daar een team zag. En dat karakter heb ik nu tegen Emmen ook weer gezien. We blijven strijden met elkaar en gaan bij momenten beter voetballen.”

Jansen is een rasoptimist, het glas is bij de Noordwoldiger immer halfvol. Hij wil positivisme uitstralen en probeert vertrouwen over te brengen op zijn groep, in een fase van het seizoen waarin Heerenveen overduidelijk worstelt met zichzelf.

Ergens logisch, gezien alle deuken die Heerenveen de voorbije weken opliep. Maar je kunt er ook een beetje in doorslaan. De vragen die zich dan ook onherroepelijk opdringen: hoe geloofwaardig zijn én blijven alle opbeurende woorden? Voor menigeen maakt clubliefde misschien blind, maar de meeste supporters zijn niet gek.

Het creëren van een parallelle werkelijkheid, zoals nu bij Heerenveen enigszins gebeurt, zal dan ook lang niet bij iedereen gehoor vinden.

Want wie het duel met Emmen afpelt, kan niet anders dan concluderen dat Heerenveen niet slechter, maar ook zeker niet veel beter was dan de Drentse hekkensluiter die nog altijd wacht op de eerste overwinning in de eredivisie.

Een gelijkspel, en in dit geval dus een verlenging, was dan ook een reële weergave van de krachtsverhoudingen geweest. Oké, Heerenveen had in de eerste fase voor rust weliswaar het meeste balbezit, maar de mogelijkheden ontstonden vooral uit standaardsituaties, uiteraard getrapt door Joey Veerman. Zo kopte Pawel Bochniewicz rakelings naast en trof Siem de Jong de bovenkant van de lat.

Verder was het pover, in aanvallend opzicht. Henk Veerman leunt op zijn status als cultheld, aanvoerder en topscorer. Het klopt, van zijn statistieken – elf doelpunten en drie assists in de competitie – kun je weinig zeggen. Maar verder schiet Veerman, eigenlijk al weken, in veel onderdelen tekort. Persoonlijke duels gaan veelal verloren, ballen worden slecht gekaatst of verlengd en druk zetten op de tegenstander gebeurt steevast in de derde versnelling.

Concurrentie voor Veerman is er echter niet. Hoewel? Jansen erkende dat hij Siem de Jong, gehaald als aanvallende middenvelder, als een reële optie voor zijn spitspositie ziet. ,,Momenteel nog niet om te starten, maar het zou eventueel kunnen. Kijk, van Henk weet je dat hij zijn goals kan maken én vaak ook maakt. Het was niet logisch om je clubtopscorer eraf te halen, als je met 1-0 achterstaat. Henk is ongelukkig geweest, moet wat nauwkeuriger worden. Maar weet je waar ik heel blij mee ben? Henk laat zich op dit moment veel meer zien.”

,,We moeten bij elkaar blijven en geloof hebben in wat we doen”, besloot Jansen. ,,Daar draait het om. Het is hartstikke mooi dat we door zijn. Ik weet niet wanneer de loting is (zaterdag, red.) maar ik kijk ernaar uit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen