Teamarts van wielrenner Jakobsen: het is een wonder

Teamarts van wielrenner Jakobsen: het is een wonder ANP

Wielrenner Fabio Jakobsen is mobiel en kan rechtop staan. "Het is een wonder", zegt ploegarts Yvan Vanmol van Deceuninck - Quick-Step bij Sporza over het herstel van de Nederlands kampioen. Op foto's is te zien dat Jakobsen een week na zijn zware val in de Ronde van Polen op eigen kracht het vliegtuig instapt, dat hem terugbracht naar Nederland. In het LUMC van Leiden zal verder worden gewerkt aan de revalidatie van Jakobsen.

Vanmol is in Nederland, om de renner op te vangen en verder te begeleiden. "Iedereen heeft gezien wat voor een zware val dit was", aldus Vanmol. "Als je nu ziet dat Fabio opnieuw mobiel is, dat hij opnieuw kan rechtstaan, dat hij geen breuken heeft aan zijn onderste ledematen, ja: dan mag je gerust spreken van een mirakel."

De informatie die in eerste instantie uit Polen kwam is volgens de arts niet altijd correct geweest. "Zijn luchtpijp was niet verbrijzeld", zegt Vanmol. "De luchtwegen zijn meteen na de val wel geïntubeerd, maar die zijn niet verbrijzeld. Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles. Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn fel geraakt, maar ook dat komt wel goed."

Nieuws

menu