Te vroeg voor 'schaatsbubbel' in Heerenveen: 'Hooplik kin it letter yn it seizoen wol'

Er wordt in november en december geen serie World Cups geschaatst in Heerenveen. De internationale schaatsbond ISU vindt het nog te vroeg voor een ‘schaatsbubbel’.

Voorlopig zijn er nog geen internationale wedstrijden in Thialf. Het nationale seizoen begint vooralsnog wel op 30 oktober.

Voorlopig zijn er nog geen internationale wedstrijden in Thialf. Het nationale seizoen begint vooralsnog wel op 30 oktober. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

De reeks wedstrijden in Thialf moest het alternatief worden voor de vier vanwege corona afgelaste World Cups in november en december. De afgelopen weken is door de schaatsbond KNSB en sportmarketingbureau House of Sports hard gewerkt aan een alternatief plan.

Het idee om de schaatsers een paar weken lang in een veilige en beschermde omgeving te laten leven en sporten, kon bij de sporters op veel enthousiasme rekenen. ,,Al sette se my twa moannen yn in hotel, as der mar riden wurdt’’, zegt Sven Kramer.

,,De riders wolle graach’’, weet ook Douwe de Vries. De oud-schaatser vertegenwoordigt de atleten binnen de ISU. ,,Foar de sport is it ek essinsjeel dat der riden wurdt. As der dit seizoen gjin ynternasjonale wedstriden komme, betsjut dat in mokerslach foar it reedriden.’’

Ontwikkeling rond corona ‘te onvoorspelbaar’

De ISU schiet het plan zeker niet af, maar wil kijken of het begin volgend jaar alsnog mogelijk is. Op dit moment zijn de ontwikkelingen rond het coronavirus volgens de bond te onvoorspelbaar. Verschillende Aziatische landen hebben aangegeven dat ze niet met hun rijders naar Heerenveen willen komen.

Volgens De Vries speelt de stijging van het aantal coronagevallen in Nederland ook mee. Het blijft een gok om nu wedstrijden uit te schrijven voor later dit jaar. ,,Miskien komme der nije maatregels en dan ha we ús krûd dan fersketten. Hooplik kin it letter yn it seizoen wol. Wy kinne hjir yn Nederlân mei al dy goeie riders noch wol moaie wedstriden hâlde, mar dat jildt net foar de iene Belch of ús freon út Litouwen.’’

Verrassend besluit

Bij schaatsbond KNSB kwam het besluit om voorlopig geen ‘schaatsbubbel’ te creëren als een verrassing. ,,We hadden goede hoop dat de bubbel echt van de grond zou komen in Thialf’’, zegt technisch directeur Remy de Wit van de KNSB. ,,Dat was goed voor de sporters, goed voor de fans, goed voor de sponsors, en dus ook goed voor de schaatssport. Maar er is te veel twijfel aan het welslagen op zo’n korte termijn. Jammer, maar daar moeten we begrip voor hebben.”

Volgens De Wit lag er een solide plan. ,,Veiligheid stond voorop. Er zijn uitgebreide protocollen opgesteld voor huisvesting, transport, trainingen en wedstrijden. Aan alle details was gedacht, dit is een mooie basis om te gebruiken bij onze nationale wedstrijden.”

Want in aanloop naar een serie internationale wedstrijden in 2021 hoopt de KNSB voor 1 januari nog enkele topwedstrijden in Thialf te organiseren, zegt De Wit. ,,De komende dagen gaan we met betrokken partijen kijken wat er allemaal mogelijk is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Thialf