Talsma wil het Roest lastig maken: 'Mar ik ha gjin sprintfezels'

Marwin Talsma was weer ijzersterk op de lange afstanden. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Hij moet maar eens in de leer bij zijn pake van moeders kant. Die was vroeger een begenadigd kortebaanschaatser. ,,Mar ik ha gjin sprintfezels’’, zei Marwin Talsma eerlijk. Die heeft de nummer drie van het NK allround wel nodig wil hij een serieuze aanval kunnen inzetten op Patrick Roest, de beste allrounder van het moment.

Roest werd in Heerenveen voor de eerste keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen allround. Hij won de eerste drie afstanden, maar Talsma voorkwam de  clean sweep  op de afsluitende 10 kilometer. Na een enerverend gevecht bleef de Grouster Roest nipt voor: 13.01,43 tegen 13.01,54.

Sprintje

Hij perste er in de laatste 100 meter van de 10 kilometer nog een indrukwekkend sprintje uit dat hij in de avond nog wel even voelde. Talsma kan dus wel sprinten. ,,Ut stilstân sprinte is hiel wat oars as wannear’tst al gong hast’’, zei hij lachend. ,,Mar ik moast der efkes in stokje foar stekke dat hy alle ôfstannen wûn.’’

Roest probeerde het wel. ,,Ik ging er vol voor in de laatste ronde, maar hij zag me op tijd aankomen en kon me daardoor toch nog opvangen. Ik heb misschien iets te voorzichtig gereden. Ik durfde niet zo goed, omdat het eerder bij het NK afstanden misging. Ik weet dat er meer inzit bij mij en ik wil dat graag later in het seizoen nog laten zien. Deze titel is in elk geval mooi om erbij te hebben.”

Andermaal bewees Marwin Talsma in Thialf dat hij zich gevestigd heeft aan de wereldtop van de lange afstanden. Net als bij het NK afstanden was hij Roest de baas op de 10 kilometer. Op de 5 kilometer was hij maar een fractie langzamer.

Kloof

Maar hij wil meer. De 22-jarige Grouster wil ook op allroundgebied een serieuze uitdager worden. Maar de achterstand die hij nu opliep na de 500 meter was een onoverbrugbare kloof. ,,Ik moat by allrounden altyd yn de achterfolging. Ik moat nei de 37-leech ta, want ik wol meidwaan. Dat is noch wol efkes puzzeljen foar my.’’

Met de Nederlandse titel op de 10 kilometer en brons bij het NK allround is Marwin Talsma de revelatie van het nog prille seizoen.

De 38,00 op de 500 meter en de 6.16,04 op de 5 kilometer betekenden ook zijn zevende en achtste persoonlijk record in een paar maanden tijd. ,,Se neamme my yn de ploech al pupiltsje, want pupillen ride ek allinnich mar persoanlike rekords.’’

Nieuws

menu