Sydney steekt 20 jaar na Spelen olympische vlam weer aan

Sydney steekt 20 jaar na Spelen olympische vlam weer aan ANP

Om te vieren dat de Olympische Spelen van Sydney 20 jaar geleden begonnen, hebben de Australiërs dinsdag opnieuw de vlam ontstoken. Het was de bedoeling dat atlete Cathy Freeman dat zou doen, net als op 15 september 2000 in het Olympisch Stadion. Vanwege de coronarestricties kon de winnares van het goud op 400 meter echter niet naar Sydney komen.

De 47-jarige Freeman wees zelf twee vervangers aan: de 16-jarige basketbalster Tenayah Logan en de 2 jaar oudere paralympisch atlete Tamsin Colley. Samen met zwemmer Ian Thorpe, vijfvoudig olympisch kampioen en de grote rivaal van Pieter van den Hoogenband, en negenvoudig paralympisch kampioene Louise Sauvage ontstaken ze in het Cathy Freeman Park voor het voormalige Olympisch Stadion de vlam.

"We kunnen heel trots zijn op wat we hebben achtergelaten met de organisatie van Sydney 2000", zei John Coates, voorzitter van het Australische olympisch comité en vicevoorzitter van het IOC. Australië overweegt zich kandidaat te stellen voor de Spelen van 2032, die dan in de staat Queensland zouden moeten worden gehouden.

De Nederlandse sporters veroverden in Sydney 25 medailles, waarvan twaalf gouden.

Nieuws

menu