Waarom Sven van Beek, de nieuwste aanwinst van SC Heerenveen, zichzelf niet als pechvogel ziet

Blessures stokten de ontwikkeling van Sven van Beek (26). Toch ziet de nieuwste aanwinst van SC Heerenveen zichzelf niet als een pechvogel.

Sven van Beek (midden) tijdens zijn eerste training bij SC Heerenveen.

Sven van Beek (midden) tijdens zijn eerste training bij SC Heerenveen. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Hij brak als 18-jarige verdediger door in het eerste elftal van Feyenoord, stond op de drempel van het Nederlands elftal en was dicht bij een miljoenentransfer naar de Franse topclub AS Monaco.

Wie Sven van Beek toen had verteld dat hij in de zomer van 2021 zou aansluiten bij de selectie van SC Heerenveen, was vermoedelijk met een uiterst sceptische blik bekeken. Niet in de laatste plaats door de centrumverdediger zelf.

Blessures aan zijn heup, enkel en teen zorgden de voorbije jaren voor een indrukwekkend medisch dossier. Stilaan werd de kwalificatie talent vervangen door pechvogel – toegekend door media, collega-voetballers, trainers en supporters.

Geen gebroken man

Toch zit er geen gebroken man aan tafel in Garderen, waar Heerenveen deze week op trainingskamp is. Van Beek zit ogenschijnlijk uitstekend in zijn vel, trots op het tweejarige contract dat hij bij zijn nieuwe club heeft getekend.

,,Ik wil mezelf geen pechvogel noemen”, opent Van Beek. ,,Ik had een paar jaar geleden wel op een andere carrière gehoopt. Ik mag dat, vind ik, ook gewoon uitspreken. Ik wilde heel graag de lijn doortrekken die ik als 18-jarige had ingezet. Maar ik werd steeds geremd door blessures. Noem het pech, maar het heeft zo moeten zijn. En bovendien: ik ben ook zeker trots op wat ik heb bereikt.”

Hij werd landskampioen met Feyenoord, de club waar hij als elfjarig jochie werd opgenomen in de jeugdopleiding. De schaal van 2017 voelt weliswaar niet als ‘zijn’ titel. Van Beek speelde door blessures dat kampioensjaar geen minuut. Hoe anders was het bij de bekerzeges in 2016 en 2018, waaraan Van Beek een grote bijdrage leverde.

Feyenoord

Van Beek vertrok deze zomer transfervrij bij Feyenoord, waar hij uiteindelijk 153 officiële wedstrijden speelde. Door de voordeur zou je kunnen zeggen, een blik werpend op de lovende kritieken en succeswensen vanuit de club en supporters.

Toch had Van Beek het liever anders gezien. ,,Ik was liever vertrokken met een transfer die een stap hogerop had betekend” zegt hij. ,,Zoals dat een paar jaar geleden kon met AS Monaco. Ik denk ook dat Feyenoord me nog steeds uitstekend had kunnen gebruiken. Jammer dat het zo gelopen is. Maar ik heb daar veel mooie dingen meegemaakt en gun de club het allerbeste.”

Talloze sessies werkte Van Beek de voorbije seizoenen in de gym aan zijn herstel, terwijl zijn ploeggenoten bij Feyenoord het veld opliepen voor de training. ,,Een heel moeilijke periode”, aldus Van Beek.

Stress

,,Je kunt niet doen wat je het liefste doet”, vervolgt hij. ,,Dat zorgde voor veel pijn. Stress ook. Iedereen zag je als het talent van Feyenoord en dan raak je steeds geblesseerd. Dan krijg je toch het idee: waar doe ik het nog voor? Soms dacht ik ook aan stoppen met voetballen. Gelukkig waren mensen uit mijn directe omgeving er voor me. Zij hielden me voor dat ik moest blijven vechten om terug te komen.”

Hij speelde na de winterstop op huurbasis bij Willem II, waar Van Beek een belangrijke rol had in de handhaving van de Tilburgers. Van Beek buffelde in het centrum van de verdediging, schakelde spitsen uit en stuurde fanatiek zijn ploeggenoten aan. Maar bovenal genoot hij tijdens de wedstrijden. Eindelijk voelde Van Beek zich weer voetballer.

Die paar maanden in Brabant waren ongelooflijk goed voor hem, beaamt Van Beek. ,,Ik ging naar Willem II om de club te helpen én om te laten zien dat ik weer fit was. Beide doelstellingen zijn geslaagd. Ik hervond het plezier in het spelletje en het vertrouwen in mijn lichaam.”

Met meerdere clubs gesproken

Willem II wilde deze zomer graag met hem verder. De Italiaanse middenmoter Udinese was eveneens geïnteresseerd. ,,Ik heb met meerdere clubs gesproken. En dan ga je kijken wat uiteindelijk het beste bij je past. Ik heb Heerenveen altijd een mooie club gevonden. Een club met de potentie om hoger te eindigen dan vorig seizoen.”

,,Mijn carrière is iets anders gelopen dan ik had gedacht”, zegt Van Beek met gevoel voor understatement. ,,Maar ik ben heel blij om hier te zijn. Heerenveen heefteen goede selectie en voetbalt normaal gesproken met veel strijd, al vond ik dat laatste vorig jaar wat minder. Ik ben ervaren, heb best wat meegemaakt bij Feyenoord. Dat wil ik overbrengen op deze groep.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Voetbal