Sven van Beek is nu al onmisbaar voor SC Heerenveen: 'Ik heb mijn draai snel gevonden'

De aanvalsgolven van FC Groningen sloegen stuk op de man die letterlijk én figuurlijk boven de rest uitstak. Sven van Beek maakte opnieuw indruk bij SC Heerenveen.

Sven van Beek in duel met FC Groningen-aanvaller Michael de Leeuw.

Sven van Beek in duel met FC Groningen-aanvaller Michael de Leeuw. FOTO HENK JAN DIJKS

Sorry, zei Sven van Beek, tegen het jongetje dat een kartonnen bordje omhoog hield. De verdediger van SC Heerenveen had de vraag – ‘Sven, mag ik je shirt?’ natuurlijk wel gelezen. Vandaar dat Van Beek, meteen na de wedstrijd tegen FC Groningen (1-1), voor tekst en uitleg naar de zijlijn liep. Want ja, zei Van Beek, normaal had hij zijn shirt echt wel weggegeven. ,,Maar dit was de eerste keer dat we in ons uittenue speelden”, verklaarde de centrale verdediger. ,,Daarom wilde ik dit shirt graag zelf houden.”

Het voorval zegt in de eerste plaats iets over het karakter van Van Beek, ruimschoots tijd makend voor jeugdige supporters. Maar het is ook tekenend voor de manier waarop hij zijn carrière beleeft. De centrale verdediger is niet alleen profvoetballer. Van Beek is bovenal een liefhebber, trots op de shirts van de clubs die hij droeg en draagt.

Van Beek kwam deze zomer transfervrij naar het Abe Lenstra-stadion. Wat opviel tijdens zijn eerste trainingen die de selectie van Johnny Jansen eind juli afwerkte in Garderen? Van Beek wekte de indruk dat hij al jarenlang voor Heerenveen speelde. ,,Ik sprak er toevallig nog over met Lucas Woudenberg, toen we in de bus zaten op weg naar Groningen”, zei Van Beek. ,,Ik heb mijn draai bij deze club snel gevonden. Ik probeer mijn persoonlijke duels te winnen, energie te geven aan het elftal en vervolgens hoop ik dat de rest van het team dat ook doet.”

Ballen onderscheppen

,,Daarbij helpt het dat ik meteen basisspeler was. Dan wordt alles makkelijker”, ging Van Beek verder. ,,Kijk, in een groep met dertig mensen word je nooit met iedereen vrienden. Dat hoeft ook niet. Maar ik stel mezelf naar iedereen wel open op en heb, denk ik, een paar goede wedstrijden voor Heerenveen gespeeld.”

Hij was tegen Groningen de beste man op het veld. Zeker na rust, toen Heerenveen door de thuisclub opeens met de rug tegen de muur werd gezet. Onnodig, vond ook Van Beek, na een eerste helft in de Euroborg waarin Heerenveen oppermachtig was. Wat daarbij meespeelde: Groningen verkocht in de slotweek van de transferperiode drie sterkhouders en was dus een allesbehalve ingespeeld collectief.

Heerenveen verzuimde, na de openingstreffer van Tibor Halilovic, verder afstand te nemen van Groningen. En dus kon trainer Danny Buijs in de rust orde op zaken stellen, met drie wissels en een op opportunisme gestoelde tactiek. Heerenveen wankelde, maar juist toen ontpopte Van Beek zich tot de ideale klusjesman, volop gaten dichtend in zijn achterhoede. ,,Als je dan zag hoe Sven tekeerging”, zei Johnny Jansen. ,,Hoeveel ballen hij onderschepte, maar ook hoe vaak hij zichzelf voor gevaarlijk situaties gooide. Echt mooi om te zien.”

Grote glimlach

Jansen moest onwillekeurig denken aan kleine partijspellen op de trainingen. Het is een geliefde oefenvorm bij de spelers van Heerenveen: met maximaal vier spelers op een heel klein veld proberen te scoren. ,,Sven loopt dan, met een grote glimlach op zijn kop, enorm te jagen op zijn tegenstanders”, aldus Jansen. ,,Hij is een ongelooflijk positieve jongen.”

Met zijn positivisme sleepte Van Beek zichzelf dan ook door periodes van tegenspoed, die hij onmiskenbaar ervoer als talentvolle verdediger van Feyenoord. Zware blessures doorkruisten jaren geleden een miljoenentransfer naar AS Monaco en vermoedelijk een debuut voor het Nederlands elftal.

Heus, erkende Van Beek onlangs, hij dacht bij de zoveelste revalidatie weleens aan stoppen als profvoetballer. Toch zette hij door, gesteund door zijn familie en vrienden, hopend op betere tijden. Een verhuurperiode aan Willem II, vorig seizoen na de winterstop, gaf hem hernieuwd vertrouwen in zijn eigen lichaam én kwaliteiten. Maar dat niet alleen: ,,Ik hervond het plezier in het spelletje.”

Wisselvallig

Precies dat straalt Van Beek ook uit bij Heerenveen. Hij geniet ervan om zich vast te bijten in de spitsen van tegenstanders, maakt slidings, pookt gewillig het vuur op bij zijn ploeggenoten en schiet, als het even moet, lachend ballen de tribunes in.

Cijfermatig bekeken heeft Heerenveen een goede start van het seizoen, met zeven punten uit vier wedstrijden. Toch rekent Jansen zich allesbehalve rijk, verkerend in de wetenschap zijn elftal nog steeds erg wisselvallig is. Dat was eerder tegen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk het geval – en in Groningen was het niet anders.

Maar tussen alle grillen, pieken en dalen staat één ding onomstotelijk vast. Sven van Beek is nu al onmisbaar voor Heerenveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen