Sven Nieuwpoort kan zich eindelijk tonen bij Cambuur

Sven Nieuwpoort speelde vorig seizoen nauwelijks wedstrijden voor Cambuur. Dit seizoen is vooralsnog alles anders.

Sven Nieuwpoort (tweede van links) juicht nadat hij heeft gescoord tegen NEC.

Sven Nieuwpoort (tweede van links) juicht nadat hij heeft gescoord tegen NEC. Foto: Henk Jan Dijks

Hij hoeft niet lang na te denken. ,,In drie wedstrijden zo’n 120 minuten en dat was het.” Sven Nieuwpoort somt in een zin zijn eerste seizoen bij Cambuur op. ,,Ik heb nu na drie wedstrijden al meer gespeeld dan het hele vorige seizoen”, zegt de 27-jarige verdediger.

Alles is anders. Een jaar geleden was Nieuwpoort pas net twee weken bij Cambuur. Van corona had niemand nog gehoord. Het virus is een jaar later voortdurend gespreksonderwerp in het stadion. Corona komt dichterbij, constateert trainer Henk de Jong.

De ochtend van de laatste training voor het uitduel met TOP Oss gaat het over de besmettingen bij Blauw Wit’34, de club van onder anderen spitsentrainer Martijn Barto. Die staat gewoon op het veld. Dat geldt niet voor Jhondly van der Meer. De speler uit de onder 21 is door De Jong buiten de ploeg gehouden, omdat er op diens school corona is.

'Testen wint'

Zelf heeft Nieuwpoort een dag eerder de wekelijkse test gedaan. ,,Geen pretje, maar het went’’, zegt hij. ,,Al sta ik er echt niet om te springen om een wattenstaafje in je keel te krijgen totdat je moet kokhalzen. En daarna nog eentje die een paar keer ronddraait in de neus.” Nee, Nieuwpoort verlangt zoals iedereen naar het einde van de pandemie.

Hij vreest voor oktober en november, de tijd dat veel mensen verkouden worden. ,,Zelf ben ik elk jaar snotterig in de herfst en winter. Ik ben benieuwd wat er dan gebeurt.’’ Bovendien zijn de kinderen (2 en 3 jaar) geregeld op de opvang. ,,Die lopen daar zomaar wat op.”

Corona zorgde in maart voor een voortijdig einde van het seizoen dat voor Nieuwpoort niet liep zoals hij wenste. Pas laat sloot hij aan bij Cambuur, waar hij herenigd werd met zijn oude trainers De Jong en Sandor van der Heide. Misschien een geluk dat zij de verdediger kenden uit hun De Graafschap-periode, anders was zijn verblijf in Leeuwarden wellicht beperkt gebleven tot een seizoen.

De supporters kregen immers slechts een glimp van hem te zien. ,,Ik kwam binnen met een achterstand”, bekent Nieuwpoort. ,,Via een app trainde ik voor mezelf. Daarop kon ik zien dat ik er beter voorstond dan een jaar eerder. Ik dacht dat ik topfit was, maar dat was niet zo. Je mist het trainen in een groep.’’

Assist en blessure

Half oktober kreeg hij in de thuiswedstrijd tegen TOP Oss, dezelfde tegenstander als zaterdag, eindelijk de kans. Hij tekende voor een assist, maar liep ook een scheurtje in een bovenbeenspier op. ,,Daar heb ik het hele jaar last van gehad. En toen ik eindelijk weer fit was, kwam corona.”

Voor Nieuwpoort brak een onzekere periode aan. Hij hield er rekening mee dat hij niet in Leeuwarden kon blijven. ,,Ik had er wel begrip voor gehad, want ik heb immers niets laten zien. Gelukkig had ik contact met de trainer en ik wist dat hij positief over me was. Toen ik hoorde dat ik mocht blijven, was ik echt blij.”

Hij is vastbesloten dit seizoen meer te laten zien. ,,Als ik nu door de stad zou lopen, weet niemand wie ik ben”, zegt hij lachend. ,,Dat zegt genoeg over vorig seizoen.”

Niet dat hij graag herkend wil worden. ,,De anonimiteit bevalt hartstikke goed.” Niet voor niets woont hij in Beverwijk. Als Sven Nieuwpoort in de auto stapt richting thuis, gaat er een knopje om. ,,Zelf spelen en trainen is heerlijk, maar daarbuiten ben ik graag met andere dingen dan voetbal bezig.” Economie, podcasts over van alles behalve sport, een cursus fotografie. Nieuwpoort geniet ervan.

Bewijsdrang

Tegelijkertijd wil hij belangrijk zijn als voetballer. Sven Nieuwpoort wil bewijzen dat hij niet voor niets naar Leeuwarden is gehaald. Met zijn doelpunt tegen NEC kon hij drie weken geleden eindelijk iets terugdoen. Maar een bevrijding, nee zo voelde de treffer niet. ,,Vroeger gaf scoren een apart gevoel, het weekendgevoel. Nu was ik vooral blij dat we voor kwamen. Misschien was ik nog wel blijer met de 2-0 van Robert Mühren.”

Zaterdag mag Sven Nieuwpoort weer in Oss beginnen als centrale verdediger. Hij weet dat door de terugkeer van Erik Schouten bij de wedstrijdselectie de concurrentie toeneemt. Verliest hij zijn plek, dan blijft hij zo goed mogelijk zijn rol vervullen. ,,Je kunt ook op andere manieren belangrijk zijn. En ik ben niet iemand die snel de kont in de krib gooit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur