Sven Nieuwpoort hoopt met SC Cambuur op broederstrijd tegen RKC

Het bekerduel van SC Cambuur vanavond tegen RKC kent in Waalwijk meerdere speciale tintjes. De mogelijk broederstrijd tussen Sven en Lars Nieuwpoort is er één.

Sven Nieuwpoort (tweede van links) hoopt woensdagavond tegen zijn broer Lars te voetballen.

Sven Nieuwpoort (tweede van links) hoopt woensdagavond tegen zijn broer Lars te voetballen. FOTO HENK JAN DIJKS

,,Ik hoop dat-ie speelt, dat zou leuk zijn. Maar of dat zo is, geen idee.” Was getekend, Sven Nieuwpoort. De 27-jarige verdediger van Cambuur zegt het over zijn jongere broer Lars (25) die onder contract staat bij RKC Waalwijk. In de Brabantse stad stuiten de clubs van de Nieuwpoort-broers vanavond op elkaar in de eerste krachtmeting om de KNVB-beker. ,,Tegen elkaar spelen, dat is lang geleden.”

Of het ervan komt, is de vraag. Bij Cambuur zal de ene Nieuwpoort zeer vermoedelijk in de basis staan als rechter centrale verdediger, zoveel is op basis van de trainingen deze week al wel duidelijk. Of RKC-trainer en oud-Cambuurdoelman Fred Grim echter plek inruimt voor de andere Nieuwpoort valt te bezien. De jongste van de twee broers is geen vaste waarde in Waalwijk.

,,Hij heeft corona gehad onlangs, dat helpt ook niet echt mee”, weet zijn oudere broer. De Cambuurverdediger vertelt dat de klachten van de jongste Nieuwpoort nog enigszins meevielen qua duur, maar fijn was het allerminst. Het zorgde ervoor dat het duo elkaar nog minder vaak kon zien dan al het geval was door coronamaatregelen en simpelweg andere speel- en trainingsschema’s bij hun respectievelijke clubs.

Wegen broers scheiden

Nieuwpoort: ,,We zien elkaar sowieso al minder vaak dan eerst, hoewel we wel vlak bij elkaar wonen. Maar we waren ook lange tijd gewend om samen bij dezelfde club te spelen. Dan zie je elkaar bijna iedere dag, dus het was weer even wennen.”

Die club was De Graafschap, waar het duo destijds al te maken had met Henk de Jong en Sandor van der Heide. Waar de oudste Nieuwpoort in 2019 transfervrij uiteindelijk bij Cambuur belandde, tekende de jongste Nieuwpoort destijds een contract bij RKC. Zo scheidden de wegen na enkele seizoenen ploeggenoten te zijn geweest in Doetinchem. Mooie tijden, waarin ze samen trainden, speelden en soms zelfs de ene broer als invaller voor de andere in het veld kwam.

,,Maar we kunnen heus wel zonder elkaar”, lacht de Nieuwpoort van Cambuur na de laatste training voorafgaand aan de bekerpot van woensdag. ,,Het zal niet de eerste keer zijn dat we elkaar als tegenstanders treffen. Ik heb al eens tegen Lars gevoetbald toen hij bij Almere City speelde.”

In de jeugd bewandelden ze overigens ook al een ander pad, toen richting het betaald voetbal. ,,Ik zat in de jeugd bij Ajax. Lars niet, die speelde voor AZ. Dus hoewel we de afgelopen jaren teamgenoten waren, zijn we wel gewend dat we voor andere clubs spelen.”

Promotie-degradatie-geding

Een mogelijke broederstrijd is niet het enige saillante detail aan het duel. RKC, de huidige nummer 12 van de eredivisie, is de ploeg die bij het stopzetten van afgelopen seizoen al bijna zeker was van degradatie. Door het KNVB-besluit om geen promotie-degradatie toe te passen, ‘handhaafde’ de club zich. Het ging ten koste van onder meer Cambuur, dat statistisch gezien juist nagenoeg zeker was van promotie.

Volgens trainer Henk de Jong is er echter geen sprake van revanchegevoel of extra bewijsdrang vanuit Cambuur. ,,De mensen bij RKC kunnen er niets aan doen dat het toen zo gelopen is, dus dat speelt niet bij ons.”

De Jong wilde zijn basiself dinsdag nog niet prijsgeven. De verwachting is dat naast een basisplaats voor Nieuwpoort er voor onder anderen spits Maarten Pouwels een basisdebuut in zit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur